Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023
Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023

Catalanofòbia amb odi i mala llet

|

- Publicitat -

S’usa dir que a Espanya hi ha certs sectors polítics i d’altre índole interessada que fomenten la catalanofòbia. L’altre dia feia zàping i em va cridar l’atenció un anunci que feien a un canal que crec que es diu “Intereconomía TV”. Aquest anunci ja s’havia començat i en aquell moment no sabia que ho era, i, va passar tan ràpid que no recordaré el que deia exactament, però sí que em va quedar allò més fonamental, i va ser quan se’m va aclarir que els que fomentaven la catalanofòbia tenien molt d’odi, rancor, mala llet, mala bava i moltes males idees més. No semblava que només es fes pels vots. L’anunci que no record exactament, però sí el significat deia més o manco que a Bèlgica s’havia aconseguit per Llei el bilingüisme francès-flamenc, a Canadà s’havia aconseguit per Llei el bilingüisme anglès-francès, parlava d’alguns estats més fins que arribava a dir que Espanya havia aconseguit a Catalunya per Llei el bilingüisme castellà-català. Però que la LEC (Llei d’Educació de Catalunya) havia aconseguit rompre aquesta harmonia i que pretenia eliminar el castellà, que afavoria la seva persecució i desaparició (no record exactament com ho deien).

Publicitat

Vaig pensar que grups de pressió en defensa del castellà i partits polítics coneguts devien ser els que pagaven aquest anunci. No l’he pogut veure més, però sí he vist que des d’aquest canal es ven una cadira plegable de director de cinema (perquè m’entengueu), la tela de la qual és la bandera espanyola i a l’esquena hi hauria l’escut, per tant ves a saber si l’anunci anterior no el sufragava la cadena propietària.

Anunciar l’existència de l’harmonia bilingüe de Bèlgica és una gran mentida, perquè el model belga ens serviria a nosaltres, ja que el territori flamenc és monolingüe neerlandès i el territori való és monolingüe francès, essent Brussel•les, la capital, el lloc on els funcionaris han de dominar les dues llengües per poder atendre valons i flamencs. També s’ha de tenir en compte que hi ha un petit territori monolingüe alemany. Bèlgica és un model de llengua territorial desitjable, mentre no arriba la independència, i amb aquest model tan bo segons els anunciants, Madrid hauria d’esser territori bilingüe o multilingüe. Us ho podeu imaginar?

No és veritat que Canadà sigui un estat bilingüe, sinó que només el territori del Quebec és el lloc que es podria anomenar bilingüe de francès i anglès, i és allà on s’intenta i es va aconseguint normalitzar el francès davant el totpoderós anglès. I a més si aquest fos un territori modèlic, s’ha de tenir en compte que és un dels sistemes que més s’ha copiat al Principat i a la resta de Països Catalans. D’allà s’ha après a aplicar la immersió lingüística, amb totes les variants i adaptacions que vulgueu. Per tant, els anunciants exhibeixen dos models harmònics de bilingüisme, que són precisament els que la LEC segurament pretendria aconseguir.

La darrera animalada que diuen és allò que la LEC persegueix el castellà i que vol fer-lo desaparèixer. Dir això és una niciesa, fruit d’una ment ruïna, ja la LEC pretén garantir que se segueixi el mateix sistema que s’ha duit a terme fins ara i aquest sistema és el que té com a objectiu que l’alumnat acabi l’ensenyament obligatori dominant les dues llengües, i fins ara es domina més el castellà que el català. Segurament tenen raó i ens assenyalen el camí a seguir, la normalització del català arribaria quan passàs a ser llengua dominant als Països Catalans i la llengua castellana, es convertís en una llengua més, com els centenars de llengües de gent procedent d’altres països.

En una paraula, l’anunci en qüestió deixa ben clar que intenta produir catalanofòbia a tots els que el veuen i no coneixen la realitat, que són la majoria, per tant, s’ha de tenir molta tírria, una gran hostilitat, i crec que arriben a la xenofòbia.

Publicitat

Més notícies

Opinió