Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

CARINA MEJÍAS VOL ENDERROCAR EL BORN CENTRE CULTURAL

CARINA MEJÍAS VOL ENDERROCAR EL BORN CENTRE CULTURAL   La candidata a l’alcaldia de la ciutat de Barcelona del partit neolerrouxista Ciudadanos (C’s) diu que vol enderrocar el Born Centre […]

Jaume Cusó 20/05/2015

CARINA MEJÍAS VOL ENDERROCAR EL BORN CENTRE CULTURAL

 

La candidata a l’alcaldia de la ciutat de Barcelona del partit neolerrouxista Ciudadanos (C’s) diu que vol enderrocar el Born Centre Cultural. A parer de la candidata Mejías el Born Centre Cultural és un sarcòfag de pedres. La ignorància, tot i que habitual, és greu en un polític. No fa gaire, Gregorio Morán, columnista de La Vanguardia, va afirmar que el Born Centre Cultural era el “Valle de los Caídos” dels independentistes.

 

El Valle de los Caídos és el mausoleu megalític on hi reposen les restes del dictador assassí Francisco Franco, un militar espanyol que va aixecar-se en armes contra el Govern de la República, que va ser responsable de tres anys de Guerra Civil, amb el que van col·laborar activament els règims nazi alemany i feixista italià en aquesta guerra, i amb els quals el Règim franquista va col·laborar enviant tropes espanyoles (División Azul) a lluitar enquadrades dins l’exèrcit alemany. Aquest dictador va governar durant quaranta anys Espanya mitjançant la repressió, tortura i assassinat. El Valle de los Caídos és certament un mausoleu, on els franquistes hi van a presentar els seus respectes al criminal allà enterrat. 

 
 
I ara parlem del Born Centre Cultural. No és cap mausoleu, no és cap tomba, és un espai on es mostren les restes arqueològiques de les cases del Barri de la Ribera, aquelles construccions van ser enderrocades per construir la Ciutadella, una fortalesa que les autoritats borbòniques van aixecar en l’espai que ara ocupa el Parc de la Ciutadella. Les restes arqueològiques que veiem són el que queda de les cases del Barri de la Ribera que les autoritats borbòniques van obligar a enderrocar als propis veïns, expulsats per les autoritats ocupants. Això succeïa després de l’11 de setembre de 1714. Estem parlant d’un jaciment arqueològic, d’una imatge de com era la ciutat de Barcelona, i més concretament el Barri de la Ribera, fins el segle XVIII. Dins del Born no només hi podem contemplar les restes arqueològiques amb plafons que ens expliquen que estem veient, també hi ha exposicions relacionades amb el conjunt arqueològic.Tot aquest complex es troba en l’edifici que va ser el Mercat del Born, una mostra de l’arquitectura modernista de l’últim quart del segle XIX. 

El nivell cultural de certs candidats és molt baix, ho demostra que qualifiquin unes restes arqueològiques i un edifici modernista de “sarcòfag de pedres” i de “Valle de los Caídos del independentismo”. Em recorden a un d’aquests personatges televisius, estrella de les teleescombraries que va dir sense avergonyir-se: “”Fui a Roma pero no me gustó porque estaba todo roto”. Fa temps vaig llegir una notícia, fent obres de rehabilitació en un edifici del Carrer Ciutat havien descobert unes restes arqueològiques. Un dia que vaig passar pel davant vaig aprofitar que sortia de l’edifici un paleta per preguntar sobre les restes arqueològiques, la seva resposta em va deixar esmaperdut i garratibat: “Son solo unas piedras viejas”. 

Gens estimada Carina, declaracions d’aquesta mena evidencien que la Història no t’interessa gens, si no saps diferenciar unes restes arqueològiques d’un mausoleu erigit a la major glòria d’un tirà el millor que pots fer és callar per no fer el ridícul. I la meva pregunta és, també faràs enderrocar la Via Sepulcral Romana que hi ha a la Plaça de la Vila de Madrid, a Barcelona?. Allà si que hi ha tombes, romanes, per cert. O potser voldràs enderrocar les muralles romanes que envolten el Barri Gòtic?. Gens estimada Carina, ignores la història de la ciutat de la que aspires a ser alcaldessa, ignores tot de la teva ciutat, això t’hauria d’inhabilitat per aspirar a dirigir aquesta ciutat. Els barcelonins no ens mereixem tenir una alcaldessa amb el mateix nivell cultural que Pich i Pon, alcalde lerrouxista de principis del segle XX, un dels pitjors alcaldes que ha tingut aquesta ciutat, lerrouxista, corrupte i ignorant. De moment tu has demostrat dues d’aquestes característiques, espero que no haguem de comprovar si compleixes amb la tercera.