Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Camí de Tar

Fando y Lis Teatre Tantarantana Fins l’1 de novembre Surrealista, naïf, absurda però sobretot crua. Així és la història de Fando i Lis. Dos personatges sortits de la ploma de […]

Nit Art 11/10/2009
Fando y Lis
Teatre Tantarantana
Fins l’1 de novembre

Surrealista, naïf, absurda però sobretot crua. Així és la història de Fando i Lis. Dos personatges sortits de la ploma de Fernando Arrabal, un autor poc representat als escenaris catalans, però que és tota una icona de la dramatúrgia espanyola. Representant juntament Jodorowsky o Topor del Teatro Pánico, Arrabal es va exiliar a Paris on resideix des del 1955.

Fando y Lis és una obra de joventut que l’autor escriví en un sanatori quan només tenia 23 anys. Jodorowsky en fa fer una versió cinematogràfica l’any 1968 que està considerada una pel•lícula de culte.

La història de Fando y la seva companya paralítica és una història terrible de frustració i malson. De saber-se incapaços d’aconseguir un objectiu: arribar a Tar, la ciutat redemptora. Entre ells existeix una relació de constants contradiccions: s’estimen d’una forma massa naïf que fa que passin de l’amor més tendre a l’abús, l’obsessió i el maltractament amb el pitjor dels finals possibles. La història és d’una potència aclaparadora. Quant a la posada en escena, trobem dalt de l’escenari del Tantarantana, la companyia TeatrodeCERCA, coneguda per les seves representacions en cases particulars. Una companyia que es caracteritza per despullar el teatre de tot artifici i deixar tan sols l’elemental, la paraula i el moviment.

Andrea Albert