Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

All about Spain

La història recent d’Espanya explicada a través de quatre peces teatrals, quatre flashos que componen un tot, un total de trenta anys escenificats dalt de l’escenari i que són un […]

Nit Art 21/04/2010

La història recent d’Espanya explicada a través de quatre peces teatrals, quatre flashos que componen un tot, un total de trenta anys escenificats dalt de l’escenari i que són un reflex del què van suposar la dictadura, la transició i la democràcia espanyoles.

Sota aquest mateix títol els sis directors han triat anècdotes i històries que els són properes (cadascuna s’ambienta en els seus anys de naixement) per tal que l’espectador es barregi amb els aires que es respiraven en aquelles èpoques. I vaja si s’hi barreja…el públic assisteix a quatre ambients diferents, a quatre espais, un tour escènic pel Teatre Lliure, una proposta sense dubte peculiar…

La primera història dirigida per Xavier Albertí i Lluïssa Cunillé és un fragment de realitat quotidiana, un retall de 20 minuts d’un dia qualsevol a una casa d’hostes de l’any 1962. Tots els personatges tòpics de l’època mirant la televisió i deixant entreveure totes les seves “ferides de guerra”.

La segona peça, de Roger Bernat, té un gran valor documental perquè recupera l’enregistrament sonor del concert de Raimon a la Universitat de Madrid l’any 1968 i el presenta al públic que seu (literalment) al terra de la facultat. Envoltat de pancartes i seguint el concert, el públic és partícip durant mitja hora del maig del 68.

Les dues últimes peces són les més aconseguides. Pel que fa a la tercera proposta, està ambientada a un plató de Televisió Espanyola, als estudis de Miramar. Jordi Casanovas tria la primera emissió de la cadena des de Catalunya per explicar com l’any 1978 en plena transició, encara quedava molt camí per recórrer per aconseguir la plena llibertat d’expressió.

I per últim, el duet Nao Albet i Marcel Borràs situen la seva història al País Basc, l’any 1989 i ells mateixos interpreten una parella homosexual víctimes de la repressió de la policia per les seves inquietuds polítiques. Quin parell aquests dos…amb només 20 anys s’estan convertint en promeses de la interpretació i la direcció aportant la seva particular visió de tot plegat. El tàndem que ja van protagonitzar al cicle Radicals Lliure, els funciona, vaja si els funciona…són el millor de l’espectacle.

Andrea Albert

Dictadura – Transició – Democràcia

Teatre Lliure
Fins el 2 de maig