Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

83 anys de les últimes plebiscitàries

L'almirall Aznar convocava eleccions municipals pel 12 d'abril de 1931 per comprovar si seguia intacte el suport popular a la monarquia, després que aquesta hagués donat suport a la dictadura […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 12/04/2014

L'almirall Aznar convocava eleccions municipals pel 12 d'abril de 1931 per comprovar si seguia intacte el suport popular a la monarquia, després que aquesta hagués donat suport a la dictadura de Primo de Rivera. En cap cas es plantejava com un referèndum vinculant encobert, però sí que es pretenia calcular com de danyada estava la imatge del Rei per salvar-li els mobles en unes eventuals eleccions generals. També havien de sospesar si entrar a negociar amb els republicans per pactar un govern de concentració. Els fets, però, van desbordar-los: l'almirall Aznar va abandonar les funcions de cap de l'executiu i Alfons XIII va fugir. La Segona República era una realitat dos dies després, trencant absolutament tota la legalitat espanyola de l'època -que es basava en una constitució aprovada 55 anys abans. En aquell moment, però, tothom va entendre que aquella era la voluntat del poble.
 

Sense preparar-ho ni poder-ho evitar, Espanya va viure un referèndum vinculant en forma d'eleccions plebiscitàries. El poble necessitava expressar-se per sortir d'un atzucac, encara que Alfons XIII mai hagués permès una votació on es pogués jugar el càrrec. Comprensible fins a cert punt. Si vostè fos Rei mouria un dit per arriscar-se a perdre tots els beneficis que comporta la corona? 83 anys després de les últimes plebiscitàries, Espanya està en la mateixa situació que l'avi de l'actual monarca. Els ciutadans -en aquest cas només els catalans- volen decidir, ja que cap altra sortida desencallaria l'embolic actual. Ara bé, és tan comprensible com fa 83 anys que l'establishment espanyol no ho faciliti. Si vostè fos espanyol no resident a Catalunya, mouria un dit per arriscar-se a perdre tots els beneficis que comporta mantenir Catalunya a Espanya?
 

Tot i el cop de porta -i de puny- al parlament català d'aquest dimarts, només una dictadura o una espiral de violència de part de l'estat evitarà que el poble parli. El president Mas només ho ha recordat aquest divendres, no és cap novetat, la possibilitat de les plebiscitàries fa més d'un any que la coneixem, també per boca d'ell. És només una estratègia perquè la moral de cap ciutadà decaigui, per marcar un full de ruta. I per advertir Espanya per enèsima vegada. Amb l'advertència feta i a més en dos mitjans estrangers (Le Figaro i France Info), ara tota l'atenció ha d'anar al 9 de novembre. Parlar d'una possible frustració de la consulta de manera reiterada no fa més que debilitar-la. I l'opció òptima pel bé del procés és celebrar un referèndum d'autodeterminació sense embuts.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols