Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Nova col·lecció de filosofia en català

|

- Publicitat -

Edicions 62 enceta una nova col·lecció dedicada a la filosofia, que ha batejat amb el nom de La Blanca. “El color més lluminós, el que resulta de la superposició de tots els colors, és el blanc”, assenyalen des de l’editorial. “Per això aquesta col·lecció es diu La Blanca. Perquè proposa obres que inciten al pensament des del plaer de la lectura amb multiplicitat de perspectives i diversitat de procedències —filosofia clàssica i assaigs d’avui, traduccions i originals catalans, veus consagrades i veus joves—, sempre amb un triple denominador comú: interès, qualitat i rigor”.

Publicitat

El projecte vol reivindicar textos significatius de producció universal de figures contemporànies, clàssiques, d’autors catalans i de noves veus. La nova col·lecció vol demostrar que les propostes filosòfiques no són sempre “enrevessades” i “complicades” sinó que poden ser “interessants” i “assequibles”.

El nou segell arrenca amb el títol Un nou canvi estructural en l’esfera pública i la política deliberativa del filòsof alemany Jürgen Habermas i el setembre arribarà La nostàlgia de Barbara Cassin. La Blanca preveu publicar entre tres i quatre volums l’any “amb un ritme tranquil”.

Sobre les transformacions de l’estructura mediàtica

A Un nou canvi estructural en l’esfera pública i la política deliberativa, Habermas reflexiona sobre les grans transformacions que ha patit l’estructura mediàtica, modificada a causa de la digitalització i la crisi democràtica.

Seixanta anys després del clàssic Història i critica de l’opinió pública, Habermas parteix de la suposició que les noves formes de comunicació perjudiquen el caràcter inclusiu de l’esfera pública i que això té conseqüències greus en el procés de la formació d’opinió i voluntat dels ciutadans i en la política deliberativa mateixa, requisit indispensable per a l’existència de qualsevol democràcia.

En la presentació d’aquest volum el filòsof i president del Grup 62 Josep Ramoneda (que dirigirà la col·lecció juntament amb Jaume Casals, catedràtic de filosofia) ha assenyalat que aquesta obra sembla una “última conclusió abans de morir” del filòsof per la seva manera “clara” i “planera” d’expressar-se. “Sembla que tingui una voluntat de deixar les últimes voluntats escrites”.

Propers títols

Els propers títols de la col·lecció La Blanca inclouen, al setembre, La nostàlgia de Barbara Cassin, una reflexió personal sobre el paper de la filosofia del segle XX i XXI; i tot seguit La condició humana de Hanna Arendt, ja el 2024. La traducció de La condició humana s’actualitzarà perquè arribi amb el màxim rigor, i l’escriptora Imma Monsó n’escriurà un pròleg.

En un futur, es publicarà Per què pensar, on autors catalans reflexionaran sobre la seva pràctica personal i fixaran multiplicitat de perspectives sobre què vol dir pensar. Entre els noms que formaran part del volum hi haurà Raül Garrigasait, Fina Birulés,  Josep Ramoneda, Jaume Casals i Agueda Quiroga.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió