Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Max Riera, detectiu alternatiu

|

- Publicitat -

Fa vint-i-cinc anys que Max Riera va protagonitzar la seva primera aventura. Xavier Moret publicava Qui paga, mana l’any 1997 i donava vida a un exhippy que vivia a la plaça Reial de Barcelona. Desencantat de la vida i també de la ciutat i supervivent d’una generació  a qui la transició política va trair després de la mort de Franco, Riera dibuixava còmics underground abans de fer il·lustracions més comercials, i intentava ser novel·lista abans d’escriure una obra  d’èxit efímer. Xavier Moret ha definit el detectiu com algú “desubicat a la Barcelona post-olímpica”.

Novel·la negra i literatura de viatges

Publicitat

Un quart de segle i sis novel·les després, Moret reconeix que “novel·la a novel·la Max Riera es va allunyant de Barcelona” per traslladar-se, a Misteri a Deià (Editorial Empúries), a aquest poble mallorquí en una trama al voltant del món de l’art i les seves ramificacions comercials. Quan un misteriós poeta ucraïnès que viva en un penya-segat vora el mar desapareix, Max Riera és contractat per una de les famílies més acabalades de Mallorca per a seguir el seu rastre, a partir de les escasses pistes que ha deixat i que tenen un regust literari. El poeta, de nom Jonàs, estava obsessionat amb l’escriptor Robert Graves, mort a Deià uns anys enrere. A partir d’aquí les pistes porten a un misteriós robatori d’obres d’art que estenen les arrels en l’espoli d’obres d’art als jueus durant la Segona Guerra Mundial.

Ubicant la novel·la a Deià, Xavier Moret ha volgut “barrejar viatges i novel·la policíaca”. De fet, Moret és un dels més prestigiosos escriptors de literatura de viatges, i a Misteri a Deià vol explicar també “com és aquesta costa de Mallorca i els detalls de l’illa”. En una anterior entrega ja havia situat un cas de Max Riera a Formentera. “Formentera permetia confrontar el personatge amb el seu passat hippy. A Deià és una mica el mateix: Robert Graves, cultura, l’illa… Ho sacsejo un mica”, ha dit Xavier Moret.

Novel·la mediterrània

Respecte a l’etiqueta de novel·la negra de Misteri a Deià, l’autor, tot i que es declara seguidor de la novel·la negra americana, es decanta més per la “novel·la negra mediterrània, com Màrkaris o Camilleri en la que no hi ha violència i sí molts elements de novel·la quotidiana, com la cultura, la cuina i el que hi ha al voltant”. Aquests elements li permeten “retratar la societat en un moment determinat”.

El paisatge poc conegut o massificat de l’illa hi té una presència destacada. “A Mallorca queda una part interior i de muntanya que es conserva bé, on pots desconnectar del turisme que ho despersonalitza tot. El turisme ha deformat moltes coses, però encara queden espais i cultura tradicional que es manté”.

A Misteri a Deià, el passat hippy de Max Riera ha quedat enrere, tot i que encara pot gaudir d’algun porro ocasional i encara més de bons licors i vins. “Max va començar sent un hippy a qui li feia mandra entrar als casos. Ara intervé més i això fa que el relat sigui més novel·la policíaca pròpiament dita. Té menys elements de denúncia (com l’especulació o les drogues) i s’adapta més al cas. Evoluciona, com ho hem fet tots”, rebla Xavier Moret.

Misteri a Deià. Xavier Moret. Editorial Empúries. Barcelona, 2022. 344 pàgines. 18,90 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut