Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

[Lectures] Literatura del mar i la vida

‘El mar indemostrable’. Ce Santiago. La Navaja Suiza Editores. Madrid, 2020. 134 pàgines. 16,90 €

Ramon Moreno 27/10/2020

El món del llibre viu en una permanent corda fluixa. Els perill arriben de totes els fronts però a voltes les perdigonades provenen del mateix ecosistema llibresc. La lectura a casa nostra marca un índex preocupants mentre cada anys es publiquen més i més libres. Centenars de llibres arrien a les llibreries cada… setmana. Els premis literaris, inclús (o principalment) els més prestigiosos els reben cares habituals de la televisió o el món de l’espectacle (o fins i tot desconeguts però que aporten un nombre infinit de seguidors a les xarxes socials) que ocupen tanmateix el minso espai que els mitjans (sobretot els públics) dediquen a la literatura.

Per això reconforta fins a emocionar que et caigui a les mans un llibre que confirma que allà fora, al marge dels grans grups editorials i autors mediàtics i xarxes socials hi ha molta vida literària. El mar indemostrable de Ce Santiago és un d’aquests llibres que impressiona i captiva des de la primera pàgina i, fins i tot, el primer paràgraf.

Històries dures, desarrelament, fracàs

Santiago (traductor d ‘autors com l’americà William Gass, autor de culte; o Gilbert Sorrentino), ha escrit una novel·la atípica amb el mar i la seva gent com a protagonista. Són cinc relats interconnectats per una bellíssima literatura sobre la duresa que s’amaga rere la bellesa de mar, de com les vides de la gent que viu els oficis del mar queda tocada per aquestes tasques. El patró que arriba després d’una llarga estada al vaixell es troba profundament desarrelat en terra, les cares, inclús les de la seva família li son desconegudes i ha de lluitar per a intentar connectar-se a la seva existència. Els que s’han quedat a port mentre feineja han seguit el seu relat vital, vivint o sobrevivint sense el puntal de la família, esperant o desesperant per la seva arribada, estimant i tement l’home, el pare… Quan es troben es descobreixen desconeguts en una vides que tot i que semblen trobar-se en algun punt del port, en realitat es desenvolupen en línies paral·leles.

El mar indemostrable explica històries dures de desarrelament, de por, de violència, d’alcoholisme, d’incomprensió i en definitiva de fracàs i derrota. Rere la bellesa del mar hi ha els ports decrèpits, l’ofici del pescador abandonat a la seva sort, famílies en conflicte…

Escriu Ce Santiago amb una prosa treballada paraula a paraula, en un bell exercici literari que requereix la màxima atenció per part del lector, sense concessions. Una literatura densa, una escriptura precisa, narrada amb les paraules justes que en molts passatges ens obliga a una lectura en veu alta per accentuar el ritme cadenciós de la narració.

Cal destacar-ne també la peculiar estructura formal del llibre que demostra que, en efecte, els editors son importants. Els marges, els espais, la puntuació, els silencis fins i tot.

El mar indemostrable és un relat bellíssim, d’altíssima qualitat literària; un d’aquell llibres que poden anar directament a la lleixa de les relectures obligades. Una meravella literària.