Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

La lluita per la veritat a Mèxic

|

- Publicitat -

Com en tota guerra, la del narcotràfic a Mèxic ha tingut en les classes populars una víctima innocent. Cada dia desapareixen en aquell país vint-i-tres persones, molts d’ell nois joves, que són segrestats pels narcos “per fer-los treballar durant la temporada de recollida de la marihuana o quan hi ha alguna feina urgent”. Així ens situa la Lolita Bosch en la història de Roy Rivera, un adolescent que va ser segrestat a casa seva per uns homes que van irrompre vestits amb uniforme de policia i van demanar per qui era el germà gran de la família. La mare va intentar que se l’enduguessin a ella, però en Roy va voler protegir el seu germà i va ser el triat. A partir d’aquí comença una llarga lluita de desesperació, lluita i frustracions en recerca d’en Roy. Sempre amb l’esperança que “de vegades, després, els deixen anar”.

A cavall entre la crònica periodística i la novel·la, Lolita Bosch ressegueix les històries de milers i milers de desapareguts en mans dels narcos i també la lluita de les famílies per recuperar-los. Una lluita que té també un front impensable en les autoritats governamentals i tot l’entramat administratiu, corruptes en gran part. “Les famílies dels desapareguts i desaparegudes de vegades són tractades com si destorbessin”. Incomprensió, solitud, abandonaments per part de l’Estat i una societat que va fent la seva vida mentre ha convertit els desapareguts i assassinats en una estadística, en “xifres i prou”.

Publicitat

La Lolita Bosch ha viscut molts anys a Mèxic, fins al punt de considerar aquell país casa seva i, fins al punt d’estar ella mateixa, amenaçada per la seva dedicació al periodisme, l’escriptura i les causes socials. El contacte amb la gent l’ha convertit en confident de molts d’ells, mares que han perdut els fills i lluiten per fer justícia. Són històries d’emoció i de lluita per la veritat, de “Mames Detectives” que treballen de manera incansable per salvar obstacles i utilitzen la capacitat de treball i l’enginy d’inventar recursos per evitar que les puguin aturar.

Agafeu a mi és la crònica d’una lluita per la veritat, un relat intens, emotiu, poètic i amorós d’una realitat de la qual tot just es parla uns pocs segons als telenotícies. És la història d’en Roy Rivera i de 85.000 desapareguts i desaparegudes (segrestats i segrestades) més.

Agafeu-me a mi. Lolita Bosch. Edicions 62. Barcelona, 2022. 158 pàgines. 17,90 €

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut