Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

La llibreria més gran al poble més petit

|

- Publicitat -

Alba Donati portava una vida atrafegada com a poeta i crítica literària quan va decidir canviar de vida i obrir una llibreria al poble on va néixer. Havia estat president de la prestigiosa institució cultural Gabinet Vieusseux de Florència i treballat per a la televisió Rai 3 i diverses publicacions italianes i volia fer un canvi de rumb.

El retorn a casa seva representava un canvi de vida radical. Lucignana, a la Toscana, és un petit poble amb cent vuitanta habitant i la intenció de l’Alba de muntar una llibreria semblava un quitxotesc exercici condemnat al fracàs. L’exdirector de les llibreries Feltrinelli, Romano Montroni, ho va resumir amb dues paraules: “ets boja”.

Publicitat

Un incendi i una pandèmia

Però Alba Donati és una dona decidida i, sobretot, molt optimista. Després de posar en marxa una campanya de micromecenatge que l’ajudaria a recaptar els diners que li faltaven per l’adequació de la llibreria i la compra dels fons bibliogràfics, pateix encara un incendi i les restriccions de la pandèmia. I, tot i això, allà era encara la llibreria Sopra La Penna. Resistint amb l’ajuda de l’amistat i de les comandes que arriben d’arreu a través de la pàgina web i la difusió a les xarxes socials.

De tot plegat, d’aquesta meravellosa aventura al voltant de la llibreria i els llibres, l’Alba Donati n’ha fet un llibre, La biblioteca del turó, on explica, en forma de diari, la vida quotidiana d’una llibretera en un poble perdut de la Toscana. Ca l’Alba es converteix en el centre del poble, que no té cap botiga, ni bar, i actua com a consellera en matèria de llibres, però també com a amiga i activista. La llibreria porta gent, sobre tot el cap de setmana, i es converteix en una mena d’espai de trobada de lectors i amics. Un somni convertit en realitat i una vida que és més fàcil de portar amb un llibre a les mans. Cada entrada del dietari de l’Alba Donati, escrit al llarg d’un any, acaba amb els llibres que li han encarregat aquell dia. I hi trobem de tot: clàssics i moderns, narrativa i poesia, italians i traduccions…

Et pot interessar  Llibres de Sant Jordi

La llibreria del turó és un meravellós viatge al món del llibre i les llibreries, i la passió per la lectura. Cada una de les pàgines és plena d’il·lusió i optimisme. Un llibre bell i emotiu que explica com els somnis es converteixen en realitat.

La llibreria del turó. Alba Donati. Traducció de Carles Biosca. Edicions 62. Barcelona, 2023. 224 pàgines. 18,90 €

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut