Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El ritme de la vida

‘Mont’ ressegueix la història de quatre generacions a cavall de la Garrotxa i l’Empordà

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/06/2021

Mont és la primera novel·la d’Esther Palomeras, amb la que va guanyar el premi literari Sebastià Juan Arbó l’any 2020. Prèviament l’autora havia publicat un parell de relats que la van foguejar per a poder abordar aquest primer llibre.

La història ens situa a cavall de la Garrotxa i de l’Alt Empordà, dels contorns de la Mare de Déu del Mont i la ciutat de Figueres, resseguint el fil de quatre generacions d’una mateixa família que pateixen els embats dels temps i les circumstàncies. Després de la Guerra Civil, la dura vida de masovers s’entrellaça amb una classe dirigent que se sap vencedora i que s’anirà reconvertint en una petita burgesia provinciana. La Mont i la seva família, el seu entorn, haurà de lluitar amb duresa i acceptant difícils condicions personals i socials per a tirar endavant. Des dels anys 40 del  segle XX a l’actualitat, els protagonistes es mouen a cavall de passions i sentiments  que van de la resignació a la revolta o de l’amor a la gelosia.

Esther Palomeras escriu un bon relat, que es llegeix d’una revolada, en el que un entorn meravellós i a voltes difícil condiciona vides i caràcters i marca pàgina a pàgina el ritme del temps. Unes històries prou escoltades al pobles del nostre país.

Mont. Esther Palomeras. Cossetània Edicions. Valls, 2021. 160 pàgines. 13,50 €