Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

La llibertat d’expressió, batalla a guanyar del tot en aquest 2022

Qualsevol adjectivació o matisació sobre la llibertat d’expressió és anar-hi en contra

Frederic Sabartés 01/01/2022
Muntatge fotogràfic amb Héctor López Bofill i Valtònyc

La victòria judicial del cantant mallorquí, Valtònyc, basada en l’òbvia argumentació de la llibertat d’expressió, està anant molt més enllà de la qüestió personal del músic i està desemmascarant la grisor que tenyeix molts estaments on s’hi amaguen personatges obscurs l’única obsessió dels quals és controlar el pensament lliure, si cal, amb amenaces i coaccions.

És molt de destacar la increïble nota d’una suposada “direcció” de la Universitat Pompeu Fabra avisant que “investigaria” un tuit d’un dels seus professors, el doctor Héctor López Bofill. Simplement caldria llegir-los la sentència del tribunal de Gant als anònims signants del pamflet universitari perquè els caigués la cara de vergonya. La secció sindical de la Intersindical-CSC a la UPF ho expressa molt clarament:

Semblantment, ens trobem els equidistants, els que neden i guarden la roba, els que van buscant treus peus al gat i s’emboliquen en literatura per amagar que també els grinyola la llibertat d’expressió. El cas més punyent ha estat el del també professor universitari Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, que ja no sap què dir per esmorteïr la ficada de peus a la galleda quan va intentar compartimentar la llibertat d’expressió i dictaminar quan i on és aplicable o no. Qualsevol matisació o adjectivació de la llibertat d’expressió és anar-hi en contra. Els deixem el seu embolicat fil on intenta, ell sí, expressar-se quan el que hauria d’haver dit és: “rectifico i visca la llibertat d’expressió”.