Dijous, 9 d'Abril de 2020 - Edició 623
La República

20 anys de la revista Bonart

Va publicar el primer número el novembre de 1999 i avui és un referent internacional al món de l’art

Ramon Moreno
Ramon Moreno 29/12/2019

La revista Bonart, especialitzada en el món de l’art, ha celebrat els seus primers 20 anys convertida en un referent català i internacional en el seu sector. Des de la publicació del primer número amb una entrevista a Richard Hamilton com a tema central, Bonart ha publicat 188 números de la revista en format paper i més de 20.000 pàgines centrades en els artistes, galeries, museus, fundacions… d’arreu del Països Catalans. El projecte va ser impulsat al seu moment per la col·leccionista i artista Anna Maria Camps i el gestor cultural i crític d’art Ricard Planas sota la coordinació del periodista Narcís Planas. Va ser una “bogeria” que sorgia “per necessitat, rauxa i, sobretot, per sentit de país”, en paraules dels seus fundadors. Un altre afegit important és que Bonart sorgeix des de la perifèria, des de Girona.

Amb el pas dels anys, el projecte inicial de Bonart s’ha consolidat i evolucionat en consonància amb els nous temps. La revista en paper es publica ara de manera trimestral, amb més de 10.000 exemplars de difusió i també té una versió digital. Però Bonart és també una diari digital centrat “en tot allò que es publica als països de parla catalana en relació a l’art contemporani”. Actualment, al web de notícies es publiquen una mitjana de prop de 50 notícies diàries, tant d’aquí com d’arreu del món.

A banda de l’edició de la revista, Bonart Cultural ha portat a terme una àmplia tasca en el món de la gestió cultural i ha editat llibres, organitzat exposicions i conferències i fires d’art. Des de l’any 2010 Bonart s’encarrega de la vessant artística i social de la Fundació Lluís Coromina de Banyoles que tutela l’obra de Lluís Vilà, Carles Fontserè i Rafael Marquina i que té un espai especialitzat en temes d’art i alimentació i el Puntal, un laboratori de les arts.

Relacionats