Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La Mesa no fa cas als lletrats i admet a tràmit la resolució de JxCat, ERC i CUP

El text no es podrà votar al ple d’aquesta setmana perquè no s’ha tramitat amb caràcter d’urgència

Avatar
Agències 22/10/2019
Imatge d'arxiu d'una reunió de la mesa del Parlament

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que vol que la cambra catalana “reiteri” la defensa de l’autodeterminació i la reprovació del Rei malgrat el Tribunal Constitucional (TC). Ho han decidit tot i l’advertiment del lletrat major de la cambra, Joan Ridao, que ha considerat que el text contravé resolucions de l’alt tribunal. Cs i el PSC hi han votat en contra. La proposta de resolució no es podrà debatre i votar al ple d’aquesta setmana ja que no s’ha registrat amb caràcter d’urgència i, segons el reglament de la cambra, s’ha d’obrir un termini de set dies per poder presentar esmenes. Així doncs, el text no es podrà votar fins al pròxim ple ordinari previst per al 12 i 13 de novembre, després de les eleccions espanyoles del 10-N.

Torrent assumeix “totes les conseqüències” per defensar que al Parlament es pugui parlar de tot

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que assumeix “totes les conseqüències” que li pugui comportar la defensa de la llibertat d’expressió a la cambra catalana. “La lluita val la pena més enllà de les conseqüències judicials i personals”, ha defensat en roda de premsa després que la Mesa hagi admès a tràmit aquest dilluns la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP malgrat els advertiments dels lletrats. Tot i aquests advertiments, Torrent considera que és el moment de dir “prou” als intents de censura i “d’emmordassar” la cambra catalana.

Torrent ha iniciat la seva intervenció assegurant que hi ha una majoria “molt evident” del Parlament que comparteix la necessitat de “plantar-se” davant els “intents d’emmordassar” la cambra catalana. I ha afegit que avui és el dia de dir “prou”. “Aquí s’ha de poder parlar de tot i no permetre que la censura entri a aquest Parlament. Perquè se sap quan entra però no es pot parar mai més. Si avui obríssim la possibilitat de limitar sobre què es pot parlar, demà no sabem on aniríem a parar”, ha argumentat.En aquest sentit, el president de la cambra ha assegurat que si s’acceptés la censura s’estaria “limitant” el dret a representació dels diputats i “atacant l’essència del parlamentarisme i la democràcia”.

Torrent s’ha compromès a no permetre que es coarti la llibertat d’expressió dels diputats i ha promès que, mentre tingui la responsabilitat d’exercir com a president de la cambra, al Parlament es podrà parlar d’allò que vulguin els diputats. Pel que fa a la decisió que ha pres la Mesa aquest dilluns d’admetre a tràmit la proposta de resolució independentista que vol que el Parlament reiteri la defensa el dret a l’autodeterminació i la reprovació del Rei, Torrent ha assegurat que assumeix totes les conseqüències que se’n puguin derivar. I ha afegit que és “impropi” d’un país democràtic que es persegueixi judicialment a presidents d’un Parlament, com l’expresidenta Carme Forcadell, per “permetre el debat”.

Tot i aquestes conseqüències “judicials i personals”, Torrent ha defensat que val la pena la lluita perquè sinó s’estaria obrint la porta a la censura. “Si això comporta assumir conseqüències, les assumirem. Però no podem acceptar que es desnaturalitzi aquesta institució”, ha reblat. Segons Torrent, la Mesa ha decidit mantenir-se “serens però forts” i ha instat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a reflexionar i a treure el conflicte polític dels tribunals.

Preguntat sobre l’advertència dels lletrats, Torrent ha dit que es tracta d’una “opinió jurídica” i que la Mesa ha pres una “decisió de caràcter polític” tenint en compte la defensa dels drets fonamentals.