Diumenge, 6 de desembre de 2020 - Edició 864
La República

Diputats britànics reclamen a Johnson que “pressioni” per suspendre el dret a vot d’Espanya a la UE

Defensen que hi ha un “clar risc” que l’estat hagi “vulnerat valors fundacionals” com la democràcia i els drets humans

Avatar
Agències 16/10/2019
Boris Johnson, en una imatge d'arxiu

Diputats gal·lesos i escocesos han presentat una moció per demanar al govern britànic que “pressioni” les institucions europees per aplicar l’article set del Tractat de la Unió Europea contra Espanya per les seves “accions en relació amb la crisi catalana”. Onze diputats han signat la moció, quatre del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru i set del Partit Nacional Escocès (SNP). “Existeix un clar risc que Espanya hagi comès una persistent i seriosa vulneració del valors fundacionals de la Unió Europea, com el respecte a la llibertat, la democràcia, la justícia i els drets humans”, diuen.

L’article set del Tractat de la Unió Europea té l’objectiu de “garantir que tots els estats membres respecten els valors comuns de la Unió, inclòs l’estat de dret”, segons apunta el mateix Tractat, i “només es pot activar en cas que hi hagi un clar risc de violació greu” o “una violació greu i persistent per part d’un estat membre dels valors de la Unió Europea”.

La seva aplicació implica suspendre d’alguns drets l’estat membre en qüestió, inclòs el dret a vot al Consell Europeu. De moment, però, mai no s’ha arribat a aplicar contra cap estat membre.

Una altra moció demana anular la sentència del Suprem

La moció que proposa l’aplicació de l’article set del Tractat de la Unió Europea contra Espanya, però, no ha estat l’única que s’ha presentat al parlament britànic. Diputats gal·lesos i escocesos també volen que la cambra dels comuns expressi la seva “profunda preocupació” per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials independentistes, així com que es declari “anul·lació” de la sentència.

En el text, els parlamentaris que signen la moció -quatre del Plaid Cymru i nou de l’SNP- reclamen al govern espanyol que iniciï un “procés respectuós de diàleg” amb el Govern i proposen que la cambra dels comuns rebutgi la sentència contra els líders independentistes com a “manera per resoldre les diferències polítiques”. També plantegen denunciar les “accions policials hostils i violentes contra protestes massives i pacífiques”.

En els dos casos es tracta de mocions que se presenten sense que se n’hagi fixat cap data a la cambra i que generalment no són debatudes.

Dos diputats irlandesos denuncien la sentència de l’1-O en un debat amb el primer ministre

Dos diputats irlandesos han denunciat aquest dimecres la sentència de l’1-O al debat amb el primer ministre Leo Varadkar previ a la cimera europea del dijous. Al ple del parlament irlandès, els dos membres de l’aliança d’esquerres ‘Solidaritat’ han reclamat al govern conservador que condemni l’empresonament “draconià” dels líders independentistes. “Estic horroritzat per la decisió del tribunal espanyol”, ha assegurat Richard Boyd Barrett, defensant el dret a l’autodeterminació. Per la seva banda, la seva companya de partit, Ruth Coppinger, ha protestat pel “silenci” de Varadkar i de Brussel·les. “Aquest és un país de la Unió Europea”, ha recordat.

El Parlament flamenc condemna per unanimitat les penes “desproporcionades” contra els líders independentistes

D’altra banda, el Parlament flamenc ha aprovat per unanimitat aquest dimecres una resolució que “condemna” la sentència de l’1-O contra els líders independentistes i dóna suport a l’alliberament dels presos polítics. Amb el suport de tots els membres de la cambra presents, el text exigeix al govern flamenc que convoqui l’ambaixador espanyol per traslladar “la inquietud” sobre els fets.

La resolució impulsada pels nacionalistes flamencs, els democratacristians i els liberals també reclama un “paper mediador” de la Comissió Europea i fa una crida pel diàleg entre Madrid i Barcelona. El text demana al govern flamenc que urgeixi al Govern i l’executiu espanyol a mantenir un “diàleg polític” per trobar “una solució pacífica i sostenible”.

Relacionats