Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Torra: “El procés independentista és irreversible, però caldran més sacrificis”

“El procés independentista és irreversible, però caldran més sacrificis”. Així de contundent ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una entrevista a Els Matins de TV3. “Els […]

Anna Solé Sans
Anna Solé Sans 03/09/2018
El president de la Generalitat, Quim Torra / ACN

“El procés independentista és irreversible, però caldran més sacrificis”. Així de contundent ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una entrevista a Els Matins de TV3. “Els catalans som capaços d’assumir els sacrificis que cal assumir per arribar fins al final amb totes les conseqüències? Sabem mantenir l’esperança?”, s’ha preguntat. Torra ha demanat a la gent “capacitat de resistència” i ha afegit que “el sacrifici de ser-hi cada dia. Si el poble de Catalunya vol ser independent, ho serem, sinó no”.

El president ha comentat que es nega acceptar que no hi hagi majoria social suficient. D’aquesta manera, ha recordat que l’1-O “no vam poder celebrar un referèndum amb garanties” i ha remarcat que hi ha molts vots que no es van poder comptar. Torra ha afirmat que “dóna per acabada la fase de restitució de les institucions” i ha subratllat que “cal donar la veu a les persones que tenim a la presó i a l’exili”. “Estan en joc els nostres drets civils i socials o el de l’autodeterminació; el 80% de la població vol un referèndum”, ha comentat.

Torra ha assegurat que treballa “per rebre Puigdemont a Palau” i que “conservarà la seva acta de diputat”. També ha posat èmfasi en el fet que “només dec lleialtat al Parlament de Catalunya. Per tant, en termes d’obediència o desobediència, jo arribaré tant lluny com el Parlament, que és on rau la sobirania del poble, vulgui arribar”.

Llaços grocs al carrer

“Si no volen llaços grocs al carrer, que treguin els presos polítics de la presó i que tornin els exiliats”. Sobre el missatge de Ciutadans sobre una societat catalana fragmentada, Torra ha dit que “en el debat polític mai hi ha una fractura social, però hi ha partits polítics que han nascut per fracturar. Posar llaços grocs de dia no té res a veure amb treure’ls de nit encaputxats i amb armes blanques. Em preocupa la inseguretat al carrer”.

Pactar amb la CUP

El president de la Generalitat ha admès que tindran “dificultats” per aprovar els pressupostos i fa una crida per comptar amb el seu suport: “Jo sempre buscaré el suport de la CUP”. Tot i això, ha reconegut que vol negociar amb els Comuns.

“Si no hi ha pressupostos veurem què passa, tècnicament són prorrogables”, ha exposat. “No tinc intenció de convocar eleccions”.