Dijous, 6 de maig de 2021 - Edició 1014
La República

Que Rússia no assenyali el camí

“Hi ha paral·lelismes inquietants entre Navalni i Puigdemont: L’enemic públic número 1 de Putin patia una persecució política i judicial constant, i a tot arreu era seguit i espiat pels serveis secrets. Els règims en decadència són molt perillosos”

Erika Casajoana
Erika Casajoana 03/09/2020

Alemanya ha confirmat que el líder opositor rus Aleksei Navalni fou víctima el passat 20 d’agost d’un intent d’assassinat, la més criminal i expeditiva manera d’eliminar un rival polític.

Navalni és viu gràcies a les pressions insistents de la seva família i de la Unió Europea perquè fos evacuat fora de Rússia. La fundació Cinema for Peace s’encarregà del rescat del pacient cap a Berlín en un avió medicalitzat. L’ONG alemanya té com a missió promoure la justícia i la pau al món a través dels films, i ja va rescatar per via aèria Piotr Verzilov, un activista del grup de rock Pussy Riot, qui també patí símptomes d’enverinament fa dos anys. A Catalunya és coneguda perquè ha convidat el president Puigdemont a diversos actes públics, com una xerrada conjunta a Brussel·les amb l’artista xinès Ai Weiwei.

La cancellera Angela Merkel ha expressat sense embuts que Navalni ha patit un crim al ser enverinat amb l’arma química militar novitxok o similar, amb la intenció de silenciar-lo. Merkel n’exigeix explicacions urgents a Moscou i s’ha convocat l’ambaixador rus per comunicar-li oficialment les anàlisis clíniques i la posició d’Alemanya. El novitxok és el mateix verí nerviós que s’utilitzà contra l’exagent d’intel·ligència militar Serguei Skripal i la seva filla a Anglaterra el 2018.

El ferm capteniment de la cancellera contrasta amb el del president del Consell de Ministres de la Unió Europea, Charles Michel, que exigeix una investigació del cas… a Rússia. Ens ha recordat la resposta de la Comissió Europea quan l’independentisme català li exigí el 2017 una reacció a la vulneració dels drets fonamentals de ciutadans catalans per part de l’Estat espanyol: “Correspon als Estats Membres investigar la vulneració de drets fonamentals al seu territori” (sic).

Rússia no està investigant res sobre què li va passar a Aleksei Navalni. Els metges que primer el van atendre en aterrar d’emergència a Omsk, li van administrar l’antídot atropin. Però a l’hospital, controlat pel govern, ho van aturar. Els serveis mèdics s’empatollaren que s’havia posat malalt tot sol i que no convenia moure’l. Presumiblement, complien ordres de retenir-lo fins que desapareguessin les traces de verí al seu cos. Sense el tractament adequat, hauria mort allà mateix.

El financer i activista anticorrupció rus és conegut internacionalment com “el pitjor enemic de Vladímir Putin”. Vist des d’una perspectiva catalana, hi ha més paral·lelismes inquietants entre Navalni i el nostre president legítim Carles Puigdemont.

L’enemic públic número 1 de l’Estat és més incòmode que mai en un moment en què Rússia s’enfronta a múltiples crisis simultànies, econòmiques i polítiques. Hi ha descontentament per la penúria econòmica i la popularitat de Putin declina de fa anys. A Khabarovsk, l’extrem orient rus, la gent es manifesta perquè s’ha destituït i empresonat el governador electe amb acusacions dubtoses, i Putin n’ha col·locat un a dit.

Navalni és molt reconegut i efectiu políticament, al contrari que els apparàtxiks del règim. Pateix de fa anys una persecució judicial constant, i ha passat per la presó. Les autoritats russes fan córrer calúmnies constants contra la seva persona, amb la connivència obedient dels mitjans de comunicació oficials i afins al poder. Se li impedí amb subterfugis legals que optés a la presidència del seu país.

Aleksei Navalni és un home valent i compromès en la democratització i prosperitat del seu país. Aquests són els veritables patriotes, no els ‘homes forts’ que tenen por de les urnes. Ell sabia que era constantment seguit i espiat pels serveis secrets. Se sospita que un d’aquests agents devia abocar verí al te que el polític va prendre a l’aeroport de Tomsk aquell fatídic 20 d’agost.

Els animals ferits són els més perillosos. Els règims insegurs, també.

Desitgem a Aleksei Navalni una ràpida i completa recuperació, i que els responsables del seu enverinament responguin davant la Justícia. Al nostre president legítim, li desitgem molta salut i molts èxits judicials i pel país. Que es cuidi i que vigili molt.