Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

Imbècils de MENA

|

- Publicitat -

No acostumo a pensar en veu alta, perquè el risc de parlar des de l’altell del cos pot generar tot tipus d’efectes antiinflamatoris desagradables, i més encara, per la gent obertament racista. Parlar des d’amunt fa nusos a qui escolta, i a vegades ens ajuda a comprendre coses inexplicables.

Publicitat

Durant les últimes setmanes, tot i raonar en veu alta i esbroncar-me amb mig món, no puc desfer un nus que m’oprimeix el pit i no em deixa dormir. Potser ja sabeu de què parlo, es tracta dels Menors Estrangers no Acompanyats, joves que tenen motius per marxar del seu país, i també motius per venir al nostre. I tenen tot el dret a fer-ho.

Els Menors Estrangers No Acompanyats són adolescents que viuen al carrer; doblegats rere els matolls a Montjuïc, en caixers, dins de garatges, sota els ponts, amagats en estacions de tren o en pisos ocupats per màfies. Sí, i si no fos suficient han arribat a un país on milers de patriotes odien públicament a les persones migrants i fan mofa de la seva desgràcia.

Em pregunto: quants menors, autòctons del nostre país, aquí a Catalunya, han de sobreviure completament sols en aquesta situació de vulnerabilitat i de perill?

Amb tot això, molts imbècils de mena els anomenen MENAS, i amb aquest acrònim els registren com a forasters perillosos; els assenyalen, els estigmatitzen i els acusen de ser just això, menors d’edat que estan absolutament desprotegits i que necessiten una ajuda urgent per no ser víctimes d’un sistema que exclou la pobresa, l’adolescència i la persona migrant: tres prejudicis en un!

Ningú hauria d’utilitzar acrònims per referir-se a la posició vulnerable d’una persona, ningú hauria de fer ús d’aquesta inflamació semàntica tan idiota per referir-se a la determinació d’algú, encara que aquesta pugui ser un desastre, com per exemple, la decisió de migrar o de quedar-se a un lloc.

Et pot interessar  Clam unànime de les entitats socials en defensa d'un tracte més humanitari a les presons catalanes

Tot menor té dret a nomenar una persona responsable que el representi: no pas a un imbècil de mena o a un proxeneta, sinó a una persona responsable que l’acompanyi a defensar els seus drets, els seus deures i les seves llibertats. Si us plau: si tot menor té dret a obtenir un permís de residència immediat, així ho especifica a l’article 12.2 de la Convenció de Drets del Menor, per què tenim a centenars de joves, a Barcelona, dormint a l’asfalt? No serem nosaltres, sense adonar-nos-en, els imbècils de mena?

Per si no fos suficient, els sistemes de contenció en salut mental, – de prevenció i intervenció psicològica – segueixen als antípodes del que un sistema d’acollida modern hauria d’oferir a una persona vulnerable. A la pràctica, observem com el paper dels professionals de la salut mental és residual, i són poques les veus que des del col·legi oficial assenyalen aquesta falta vergonyant.

Si els Menors Estrangers no Acompanyats que arriben a casa nostra són nusos difícils, nosaltres som nusos molt pitjors. Hauríem d’acostumar-nos a desfer tots els nusos en veu alta: a protegir-nos en veu alta, a defensar-nos en veu alta.

Tan de bo ens creguéssim que defensar un menor es prendre partit de la vida i la justícia de forma radical, perquè la resta són acrònims fastigosos.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió