Dijous, 28 de gener de 2021 - Edició 917
La República

Tenim la nostra Kamala Harris com a futura presidenta de la Generalitat?

Tindrem a Catalunya una dona presidenta abans que ho sigui una dona als EUA? El 14-F, o més endavant, en tindrem la resposta

Joan Puig
Joan Puig 08/11/2020
Pla general del consell executiu del 22 de setembre del 2020. (Horitzontal)

Si la pandèmia no ho impedeix, Catalunya tornarà a les urnes el 14-F, però també podria succeir que les eleccions fossin traslladades més cap a l’estiu. Passi el que passi, però, ja no seran unes eleccions per restituir el govern liquidat pel 155, sinó que, lamentablement, seran unes eleccions autonòmiques més i, sobretot, unes eleccions on l’independentisme anirà sense un full de ruta estratègic acordat. Així, els més de 3 milions de persones que van participar en el referèndum de l’1-O assistiran a una convocatòria electoral sense bona part d’aquella il·lusió col·lectiva.

Un cop s’ha confirmat la victòria de Joe Biden a les eleccions americanes, les xarxes socials han destacat el perfil de la seva vicepresidenta, Kamala Harris. A ulls de molta gent, la perspectiva que una dona arribi ara a la vicepresidència i sigui una ferma candidata a esdevenir la primera presidenta ha desfermat una gran expectació.
La pregunta és: entre els futurs candidats a Catalunya, hi tenim una “Kamala Harris”? Entre els partits sense opcions d’obtenir la presidència, només els comuns hi tenen una candidata, Jessica Albiach, lluny, com diem de qualsevol possibilitat.

Entre els partits independentistes amb possibilitats de guanyar tenim ERC, de moment encapçalant les enquestes, que ja ha confirmat que presenta Pere Aragonès, un cop Marta Rovira es va descartar. De número dos s’assegura que hi anirà una dona, però, de moment, no se n’ha fet públic el nom malgrat que sonin els de Dolors Sabater, exalcaldessa de Badalona, o la regidora de Barcelona, Elisenda Alemany. No es descarta que sigui un dona independent vinculada a l’esquerra.

L’altre partit amb possibilitats de guanyar, JuntsxCat, està pendent que, en les pròximes hores, el president Carles Puigdemont decideixi si torna a encapçalar la llista. Tot sembla indicar que la decisió serà positiva, que sens dubte és la persona que desperta més entusiasme, malgrat que, si tot segueix igual, en cas de guanyar la presidència de la Generalitat, no podrà ser elegit. En aquest cas, doncs, Ia tria del número dos és important i caldrà estar-ne al cas. De moment han expressat la seva voluntat de presentar-se a primàries del partit tant Damià Calvet, com Ramon Tremosa, Jordi Puigneró i Laura Borràs. Si fos Laura Borràs la persona escollida, es convertiria en una ferma candidata a la presidència de la Generalitat i seria la primera vegada que un dona pot tenir possibilitats d’aconseguir-ho.

Ahir a la nit, molta gent d’aquest país va poder descobrir qui era Kamala Harris: una dona amb empenta, lluitadora i que, amb un discurs amb un somriure permanent, va fins i tot tapar al president electe, Joe Biden, i que tots els analistes veuen com la primera dona americana que podria ser presidenta dels Estats Units.

Tindrem aviat a Catalunya una “Kamala Harris” optant a la presidència de la Generalitat? Tindrem a Catalunya una dona presidenta abans que ho sigui una dona als EUA? El 14-F, o més endavant, en tindrem la resposta, però en els pròxims dies sabrem si na Laura Borràs serà la candidata efectiva de JuntsxCat o no.

Relacionats