Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

L’oportunitat perduda d’en Jordi Cuixart a Elna

Renunciar a la unilateralitat ens allunya i molt de la INDEPENDÈNCIA.

Joan Puig
Joan Puig 18/07/2021

Acte important amb motiu del 60è aniversari de la fundació d’Òmnium Cultural amb un segon retrobament dels presos polítics i de l’exili i amb l’esperança posada en el discurs del president de l’entitat, Jordi Cuixart, per tal de comprometre els dirigents independentistes per treballar en un full de ruta conjunt que ens faci guanyadors davant d’un estat que no atura la repressió contra Catalunya.

Va ser aquest divendres a la Catalunya Nord, a la localitat d’Elna, i l’esperat discurs va estar mancat de convenciment en la línia d’aconseguir un full de ruta guanyador de cara a la independència. En la nostra opinió, en Jordi Cuixart va fer un discurs fluix, més pensat per fer quedar bé a tothom, i no interpel·lar els dos principals líders independentistes perquè segellin un acord que torni a engrescar la majoria independentista i ens prepari per al moment en què la taula de diàleg acabarà com tothom sap que acabarà: sense amnistia ni autodeterminació.

Cuixart tenia aquesta oportunitat i no serveix dir que “ho tornarem a fer” si resulta que els líders independentistes segueixen sense parlar de configurar el full de ruta guanyador. Fins i tot a Espanya veuen amb agradable sorpresa, per a ells, aquesta manca de confiança entre els líders independentistes.

I és aquí on el PSOE i en Pedro Sánchez hi veuen el seu factor guanyador. La desconfiança entre els líders independentistes provoca que el PSC tingui cada cop una victòria més amplia, no pas perquè guanyin, sinó perquè veuen com l’independentisme es va quedant a casa, cada cop més desmobilitzat.

De moment en Pedro Sánchez ha atorgat un màxim poder al PSC de Salvador Illa, prèvia jubilació de Miquel Iceta. Aquest dimarts mateix el Consell de Ministres nomenarà un dirigent dels socialistes catalans, el reusenc Francès Vallés, com a Secretari d’Estat de Comunicació, un càrrec que remena un pressupost de més de 123 MEUR per fer amics, via publicitat institucional, entre la premsa catalana que lluita contra la independència. Veurem com, cada cop més, el relat que explicaran els grans mitjans de comunicació serà a favor d’oblidar la independència amb la cínica cançó de “la podeu reclamar, però a Espanya és un impossible”. Renunciar a la unilateralitat ens allunya i molt de la INDEPENDÈNCIA.