Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

La gran oportunitat d’ERC

ERC ha aconseguit una gran victòria, guanyen per primer cop unes eleccions a l’Estat espanyol que els hi atorga una hegemonia en l’entorn independentista però amb la paradoxa que a […]

Joan Puig 28/04/2019

ERC ha aconseguit una gran victòria, guanyen per primer cop unes eleccions a l’Estat espanyol que els hi atorga una hegemonia en l’entorn independentista però amb la paradoxa que a Madrid els independentistes ja no són necessaris.

Aquesta és una dada molt important, per primer cop i sense majoria absoluta de cap partit a Madrid, les forces sobiranistes, ara independentistes catalanes, no són necessàries per a la governabilitat. I davant un possible pacte del PSOE amb Ciudadanos, els republicans tenen la gran oportunitat d’establir amb fermesa l’embat contra un govern que serà sense cap mena de dubte bel·ligerant amb Catalunya.

ERC haurà de recuperar la màxima fermesa davant l’ofec que comportarà el futur govern espanyol del PSOE amb el partit d’Albert Rivera. Pensar que el govern espanyol liderat per Pedro Sánchez farà ara més concessions als independentistes es no conèixer la realitat d’Espanya, un estat on els seus líders mai negocien, o guanyen o perden.

L’Espanya del 78 s’ha mantingut i tots aquells que apostaven per una negociació amb el futur govern espanyol veuran que és impossible, ara més que mai caldrà preparar-se per un xoc entre l’independentisme i el centralisme de sempre a Madrid. I és aquí on l’ERC liderada per Junqueras té una gran oportunitat per liderar aquesta hegemonia que caldrà revalidar en unes apassionants eleccions europees i municipals, avantsala de les eleccions que vindran a Catalunya després de la dura i injusta sentència contra els presos polítics.

Junts per Catalunya, malgrat totes les enquestes, ha quasi mantingut el resultat i dins els mals resultats segueix encara viva per afrontar les eleccions vinents si mantenen la pau interna. El Front Republicà no aconsegueix representació, un fet que farà necessària una profunda reflexió en l’entorn de la CUP. Destacar també com el PSC recupera forces a les àrees metropolitanes i com afectarà això a les pròximes eleccions municipals en les grans ciutats del país.