Dilluns, 1 de març de 2021 - Edició 949
La República

L’1-0: Ni oblit, ni perdó, si volem guanyar

Insisteixo, és molt difícil d’entendre que la Generalitat i el Parlament de Catalunya no recordin segurament la més gran victòria de la ciutadania, el referèndum de l’1-O, fet i guanyat democràticament malgrat la repressió d’un estat opressor

Joan Puig
Joan Puig 30/09/2020

No són només els unionistes els que voldrien oblidar l’1-0. Ha estat la revolució democràtica més gran dels darrers anys, represaliada per les forces polítiques espanyoles, amb una gravetat extrema i saltant-se tots els paràmetres internacionals de democràcia.

En unes hores commemorarem el tercer aniversari d’aquells moments que van mostrar un poble guanyador i uns líders polítics que, per manca d’unitat d’acció, van incomplir les seves pròpies lleis i van acabar acatant el 155 de l’estat opressor. Tothom sap on era ara fa tres anys, què va fer, el poc que alguns van dormir ocupant des de divendres els centres escolars, altres entrant-hi per la porta del darrere portant urnes i paperetes. Tots vàrem enviar-nos molts missatges explicant-nos què passava i tots vàrem escruixir-nos amb les imatges que anaven apareixent de la brutal violència policial. l’1-O és una vivència i un record col·lectius i, sobretot, un espatarrant èxit democràtic.

A la roda de premsa de govern, he preguntat què hi havia pensat de fer i resulta que no hi ha res, no hi haurà cap acte de celebració del tercer aniversari del referèndum de l’1-O! Queden, doncs, oblidats els més de 2 milions de persones que s’hi van deixar la cara, alguns literalment. És difícil d’entendre si hi afegim, a més, que el Gobierno ha decidit no publicar el cessament i, en canvi el Govern sí! I no només és el govern qui no ha pensat cap acte per a aquest tercer aniversari, el Parlament de Catalunya tampoc no farà res per recordar aquella victòria de la ciutadania.

Insisteixo, és molt difícil d’entendre que la Generalitat i el Parlament de Catalunya no recordin segurament la més gran victòria de la ciutadania, el referèndum de l’1-O, fet i guanyat democràticament malgrat la repressió d’un estat opressor. Oblidar i fins i tot perdonar aquells fets és un greu error, és un menysteniment a milions de persones que ho van fer possible.

L’1-O, el poble va decidir, va guanyar, però els líders polítics no va aplicar les lleis aprovades que deien que es proclamava la República Catalana al cap de 48 hores de fer-se públic el resultat. Els milions de ciutadans anònims que van fer possible aquella fita es mereixen respecte i sobretot les explicacions dels polítics que no van dur a terme aquella tan desitjada independència, guanyada democràticament.