Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Junts o no?

És el moment d’abandonar Junts? Sembla que l’ANC ho té clar

Cartes dels lectors 23/03/2022
Primer pla de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, amb els braços aixecats durant una entrevista amb l'ACN l'agost de 2021 (Horitzontal)

ERC s’expandeix a cara descoberta. No amaga el seu col·laboracionisme, ni l’importa que s’assembli a un autonomisme carrincló, venut sense manies. És evident que Junts (amb un diputat de diferència) ho suportarà. Rufián pot riure’ls a la cara i ells li faran miroies. És el moment d’abandonar Junts? Sembla que l’ANC ho té clar.

Això no obstant, tot el contrari d’ERC, Junts és (o era) el partit de la fidelitat a l’1-oct-17 i el del president Puigdemont. Ara és un pòsit de voluntaris sense bitàcola i que no es miren entre ells, de fit a fit. El president Mas que ha llaurat la independència des de la constitució espanyola i en pateix les conseqüències, aconsella no tornar-hi: la independència no es pot fer (des de les institucions). Jordi Sànchez el segueix a la lletra i Junts no està a “la taula del diàleg” pel veto del PSOE. Aleshores: És el moment d’abandonar Junts?
La unilateralitat avui, separa la independència del col·laboracionisme. Ucraïna, Quebec, Escòcia o el Sàhara són l’expressió política de la sobirania i l’1-oct-17 ens va posar en aquest grup. La pedra filosofal ara, és mantenir-nos-hi. Aquestes nacions expressen la unilateralitat de moltes maneres i allò que pretén l’ANC és tirar pel dret.

Fa un any, amb els resultats electorals a la mà, molts incentivàvem la coalició independentista. Uns creien amb la unitat estratègica, uns altres s’ho miraven com una qüestió tàctica, d’aprofitament del poder per confeccionar lligams amb el Consell per la República. Pocs s’adonaren que en Jordi Sànchez signava un xec en blanc.

Fent taula rasa, l’ANC posa de manifest que Junts rodola pendent avall, fins al desgavell. No aguantarà les municipals. I, no obstant això, l’ANC també sucumbirà. Perquè la radicalitat no congrega majories, ni contra balanceja les dificultats.
L’ANC vol presentar-se a les eleccions perquè sap que les grans convocatòries exigeixen la conformitat del govern i una mobilització continuada s’inscriu en una estratègia compartida. Tanmateix, Junts està en una posició immillorable: Pot exigir més substancialitat, crear comissions d’estudi, incidir en els mitjans, fer plataformes, col·laborar amb l’exili, etc, etc. i… Pot caviar i… Salvar-se ell mateix.

Isidre Palmada Camós, 23 de març de 2022