Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

I si tornés el president Tarradellas?

|

- Publicitat -

Veient com n’està de dividit i emprenyat el món independentista, caldria buscar fórmules imaginatives que el facin guanyador i que sorprenguin els líders polítics espanyols.

Ara que és ja és ben palesa la manca d’unitat que hi ha entre els partits independentistes, i també entre les entitats de la societat civil, ha arribat el moment de superar-ho, que l’independentisme no disposa de tot el temps de món. Ara que la unitat estratègica és més llunyana que mai i en un moment en el qual surten propostes de llistes “de país”, diguem-ho clar, llistes de grupuscles independentistes sense cap mena de força, cal trobar noves fórmules unívocament encaminades a legitimar la gran victòria de l’1-O i de tots els esdeveniments que van fer possible fer-li saber al món que hi ha un greu problema de democràcia al cor d’Europa.

Publicitat

Recordem que la transició espanyola, amb el president Adolfo Suárez, va legitimar i restaurar la Generalitat a l’exili, que durant tants anys va sostenir el president Tarradellas. Si allò va ser possible, en un moment que semblava inviable amb el soroll de sabres que hi havia, també ara hauria de ser factible reconèixer la legitimitat del govern del president Puigdemont i del vicepresident Junqueras, il·legítimament destituït amb l’aplicació del 155. Era i encara és un govern legítim, avalat per la victòria democràtica del si en el referèndum de l’1-O, com el president Tarradellas era el govern legítim de Catalunya durant els llargs anys de la negra nit del franquisme,

Oblidar la victòria democràtica de l’octubre de 2017 és un error com també és un greu error plantejar un nou referèndum com a solució, quan tens al davant un estat que mai, però mai, no permetrà l’exercici democràtic de l’autodeterminació. Així doncs, podem parlar de “llista cívica”, de “llista de país”, de convertir les eleccions autonòmiques amb plebiscitàries… però, no només ja ha estat tot això provat sense èxit, sinó que Espanya, que ja ens coneix, aquest cop i sense cap mena de manies, il·legalitzarà les candidatures que faci falta. Sembla que siguem nosaltres qui no coneguem Espanya. Què més ens han de fer per veure que aquestes mitges fórmules no porten enlloc? O troben una manera de guanyar la independència que els sorprengui i els descol·loqui, o no ho farem possible.

La manera més efectiva i més democràtica de fer possible la independència és reivindicar el govern legítim de Catalunya, el que va fer possible el referèndum i que alguns volen oblidar. És la manera que faria possible tornar a il·lusionar a tot un poble, el que va votar independència l’octubre de 2017, i que es va guanyar el dret, com deia la butlleta, a ser un país independent en forma de república.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut