Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1474
La República

Es farà molt llarg el 14-F

Tots són carn de canó d’aquestes tràgiques discussions, que només porten a crear-nos desencís i a descartar la independència per als anys vinents

Joan Puig 18/10/2020

L’espectacle comença a ser molt lamentable. Els militants hiperventilats dels partits independentistes segueixen en guerra civil a les xarxes socials en lloc de carregar contra el govern més repressiu de la història. Sí, parlo del govern “més progressista de la història”, el del PSOE i Podemos, que dia a dia ens va liquidant amb noves llistes de promeses que sempre incomplirà.

Però no, l’enemic dels independentistes, sobretot entre els hooligans dels partits, són els també independentistes però amb un altre carnet. Tots són carn de canó d’aquestes tràgiques discussions, que només porten a crear-nos desencís i a descartar la independència per als anys vinents.

El més greu de tot, com diu el president d’Òmnium en una entrevista al diari ARA, és la incapacitat dels dos grans líders del procés per posar-se al davant d’un projecte guanyador. Diu Jordi Cuixart: “A Junqueras i Puigdemont no els demanem que siguin amics íntims, sinó que tinguin sentit d’estat”. Un veritable clatellot en tota regla, i aquesta frase del president de l’entitat cultural és la clau per entendre perquè l’independentisme no avança i no amplií la base.

Si us plau, líders polítics, us ho prego: feu cas a l’exigència del president d’Òmnium. Sense aquest sentit d’estat per part de Puigdemont i Junqueras anem cap al fracàs. Tenim davant nostre tot un relat molt poderós en contra que es va elaborant des de les patronals als sindicats d’obediència espanyola, des de la majoria de mitjans de comunicació i els seus cada cop més omnipresents d’opinadors i tertulians, que ens volen adormits.

Llegiu si podeu la crònica que escriu Albert Martín al diari Ara, sota el títol d'”Urquinaona: el divorci de les elits”. És una crònica que descriu perfectament el poder de les elits i explica com van treballar per evitar la victòria independentista. Hi trobem una frase que defineix el Tsunami Democràtic com el veritable engany per donar desfogament a la gent de la ràbia de la sentència i la pronuncia un d’aquests empresaris: “Sabíem qui estava al darrere del Tsunami Democràtic, i allò ens va donar una certa tranquil·litat”. Tot queda dit i explicat, ens van tornar a enganyar.

I el més greu de tot, és que tots els líders independentistes i els que manen a les patronals saben que amb Espanya no avançarem, no hi haurà mai diàleg sinó, en tot cas, imposició. Avui mateix la capçalera de l’ordre constitucional, La Vanguardia, ho confirma, “Europa veu una Espanya fracassada” i relata el drama que té el país. En una altra pàgina ressalta que “Els experts veuen amb preocupació les dificultats que tindrà Espanya per gestionar els fons europeus de la Covid-19. Recordem que ja som el país que retorna més fons estructurals europeus, quasi 15.000 M € en el darrer període 2014-20.

I una darrera dada de com de males persones són en aquest govern socialista, la trobem en una entrevista al ministre de l’interior, el torturador de nom Marlaska, que diu que els populars van excarcerar més presos d’ETA que ells. I això que ja fa anys que ETA va deixar les armes i la seva activitat. I amb el seu cinisme de torturador nega que els presos polítics bascos estiguin dispersats.

Aquesta piulada de l’exconseller basc de justícia, Joseba Azcarrega ho diu tot: