Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

El Liceu, escenari del final de la taula de negociació

Sánchez vol que l’independentisme accepti la “normalitat espanyola” tal com avui afirmen els grans mitjans de comunicació catalans en les seves editorials

Joan Puig 20/06/2021
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el 7 de febrer de 2020.

Pedro Sánchez vol ser el líder espanyol que liquidi els líders independentistes i l’independentisme i per això és aquesta estratègia d’humiliació envers els presos polítics que està intentant. Sense manies ho barreja tot: indults “parcials i reversibles” amb treure’s les mascaretes a l’exterior, les fotos reals amb la desmobilització de l’independentisme i, com que no en tenia prou, aquest dilluns al Gran Teatre del Liceu, ha convocat a correcuita una conferència sobre el “retrobament” d’Espanya amb Catalunya

Pedro Sánchez no vol atorgar els indults sinó humiliar a tot un poble i dilluns en tindrem la prova: en un acte propagandístic d’autocomplaença, convertirà els indults en el topall màxim de la generositat dels líders espanyols respecte a Catalunya. A partir d’aquí el que vol és una Catalunya submisa i que s’oblidi durant molts anys de la reivindicació independentista. Vol el retorn a la “normalitat”, vol que l’independentisme torni al peix al cove, a la negociació del nou model de finançament. Vol que Catalunya reivindiqui tot el que vulgui, sempre, però dins del paper secundari i subaltern que li atorga l’estat. Vol que l’independentisme accepti la “normalitat espanyola” tal com avui afirmen els grans mitjans de comunicació catalans en les seves editorials.

Dilluns, Sánchez confirmarà els indults com el gran gest que Espanya pot fer i, a canvi, exigeix bon comportament dels partits independentistes. La taula de negociació quedarà rebentada per aquests indults, que no són cap perdó sinó el màxim dels màxims que l’estat ofereix als independentistes.

A l’editorial de la setmana passada ja ho dèiem: o els indults es converteixen en la tornada a la revolta permanent o l’independentisme tardarà anys a recuperar-se d’aquest “cop de gràcia”. Estic convençut que la gent ho tindrà més en compte que mai i que veurà aquests indults com el darrer intent d’humiliació del govern espanyol.

La paraula la tenen ara els líders independentistes, polítics i de la societat civil: o reaccionen i lideren la revolta amb un nou embat amb l’estat, o l’independentisme els passarà per sobre, més aviat que tard. Des del punt de vista independentista, els indults són un darrer intent d’acabar amb l’independentisme, però tenim clar que no podran. L’independentisme avui, més que mai, no és dels líders sinó de la bona gent, i la bona gent sap molt clar el que vol.