Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

2023: L’hora de la veritat per fer possible la independència

Només recuperant la mobilització, la unitat d’acció i, sobretot, fent valdre la victòria democràtica de l’octubre de 2017 avançarem per implementar la independència proclamada i donar valor al govern independentista abatut pel 155 gràcies al pacte entre PSOE i PP.

Joan Puig 31/12/2022

Més de cinc anys després de la victòria democràtica dels independentistes, l’octubre de 2017, amb un referèndum guanyat malgrat la repressió, una declaració d’independència aprovada malgrat que no implementada i un govern legítim abatut pel 155, en una decisió aprovada pel PP i el PSOE del bracet, arriba ara sense dubte l’hora de la veritat per a tot l’independentisme.

Alerta amb la lletania d’esdeveniments del 2023: coneixerem les sentències europees sobre els nostres presos polítics i exiliats; la taula de diàleg quedarà definitivament avortada pel PSOE, preocupat per les eleccions espanyoles; els incompliments del govern espanyol vers Catalunya tornaran a ser més evidents que mai: hi haurà eleccions municipals on podrem veure que el drama de fa quatre anys de pactes amb el PSC per part de l’independentisme, començant a la Diputació de Barcelona, han fet molt de mal. Cal evitar que en el 2023 el drama vagi a més si l’independentisme s’encaparra en la guerra civil per veure qui aconsegueix més engrunes de poder local pactant amb uns dels responsables de la repressió i del 155, que enarbora el discurs de l’oblit i del “passar pàgina” de tot allò que va ocórrer i que va portar els líders independentistes a la presó i a l’exili.

Si res no ho arregla, el PSC pot augmentar el seu poder per culpa de la disbauxa independentista i, per acabar-ho de manera contundent, caldria que els partits independentistes es comprometessin a no pactar amb els partits del 155. En cas contrari, caurem encara més avall i amb més decadència i el punt de tocar fons pot arribar si, en cas d’avançar-se les eleccions estatals, podríem perfectament trobar-nos amb el PP governant de nou, sigui amb l’extrema dreta de Vox o amb el PSOE, fet que per a nosaltres no canviaria res. Aleshores, ens preguntem, quin és el pla dels partits independentistes? Quins estrategs ja hi estan rumiant i quines explicacions ens donarien? Seguirem en guerra civil i amb la taula de negociació amb aquells que tampoc no volen negociar?

Estaria bé que les coses canviessin molt abans i que no calgués que governi el PP per tal que els partits independentistes s’espavilin. Ens repetim, però no ens en cansarem de dir-ho: només recuperant la mobilització, la unitat d’acció i, sobretot, fent valdre la victòria democràtica de l’octubre de 2017 avançarem per implementar la independència proclamada i donar valor al govern independentista abatut pel 155 gràcies al pacte entre PSOE i PP.