Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Xevi Xirgo, designat president del CAC

ERC, JxCat i PSC s’han mostrat favorables al nomenament, mentre que la resta de grups hi han votat en contra

Agències 10/02/2022
Els nous membres del CAC: Miquel Miralles, Enric Casas, Laura Pinyol i Xevi Xirgo, al Saló de Sessions del Parlament. Data de publicació: dijous 10 de febrer del 2022, 17:36 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

El Parlament ha designat Xevi Xirgo president del Consell Audiovisual de Catalunya. Així mateix, ha designat Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Casas com a membres de l’òrgan. Els grups PSC-Units, ERC i JxCat s’hi han mostrat favorables, mentre que la resta ho han rebutjat per la manera com s’ha negociat renovar l’ens.

Socialistes, republicans i Junts havien proposat aquests noms després d’una negociació en què també es van desencallar la renovació d’altres ens que tenien el mandat caducat. El CAC és l’autoritat independent de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya i té com a finalitat vetllar pel compliment de la normativa.

La designació dels membres i del president del CAC requereix el suport d’almenys dos terços de la cambra. El resultat de la votació, secreta, ha estat de 97 vots a favor, 31 en contra i 1 diputat que no ha votat, en el procés per elegir cinc membres del CAC. En el cas de l’elecció de Xirgo, hi ha hagut 98 vots a favor i 31 en contra.

En una compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) al Parlament la setmana passada, encara com a candidat, Xirgo es va comprometre a vetllar per garantir el compliment de les normes d’acord amb els principis de “pluralisme”, “neutralitat” i “llibertat informativa” si era escollit per al càrrec. Ara, l’autor del llibre del president Puigdemont M’explico: de la investidura a l’exili tanca una etapa al capdavant del diari ‘El Punt Avui’.

David Pérez (PSC-Units) ha destacat que la negociació per la renovació entre partits és habitual. I s’ha mostrat convençut que els nou membres del CAC treballaran per “restablir la visió de servei públic” dels mitjans. El diputat de JxCat Francesc Ten ha destacat la vàlua dels nou membres del CAC: “Un equip polièdric, preparat i divers”. La diputada d’ERC Raquel Sans ha dit que el pacte arriba després d’un consens “ampli” i ha admès que als republicans els hauria agradat que ho fos encara més.

 

Crítiques al nomenament i a les negociacions

La diputada de la CUP Dolors Sabater ha criticat “el joc de cadires” del PSC-Units, ERC i Junts i ha considerat que l’acord apropa Catalunya “a una cultura política” que volen “ben lluny”. La diputada dels comuns Susanna Segovia ha expressat la seva “enorme decepció”: “No sé com hem trigat tant per fer això que hem acabat fent”.

El diputat de Vox Alberto Terradas ha rebutjat el pacte i ha expressat que la seva formació farà feina per tancar el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Anna Grau (Cs) ha criticat “el canvi de cromos”. “El CAC neix mort, com mort estava ja l’anterior”, ha carregat Grau.

Des del PPC, Lorena Roldán ha qüestionat que el CAC pugui funcionar com hauria de fer-ho amb Xirgu al capdavant. “Amb aquest director dubto que la música que toqui l’orquestra pugui ser plural, transparent o amb rigor”, ha dit.