Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

[Vídeo] Un dia com avui l’Ajuntament de Barcelona onejava la bandera okupa en lloc de l’espanyola

|

- Publicitat -

El 26 de febrer del 1997 un grup d’activistes pel dret a l’habitatge van accedir al terrat de l’Ajuntament de Barcelona per despenjar la bandera d’Espanya i, al seu lloc, hissar la bandera okupa. Com explica Betevé, l’acció va durar uns minuts, però va generar gran rebombori polític en un moment marcat pels canvis en el Codi penal que criminalitzaven el moviment durant el govern de Felipe González.

Publicitat

L’acció protesta va produir-se un dia com avui, fa 25 anys, poc després del desallotjament d’un grup d’okupes a l’antic economat militar de Rec Comtal. Com detalla Joan, historiador especialitzat en la classe treballadora a l’entorn urbà, el 1996 s’havien iniciat “els desallotjaments amb grans desplegaments policials i gran violència com el del Cine Princesa de la Via Laietana a finals d’aquell mateix any” amb manifestacions de rebuig “que acostumaven a acabar amb avalots i també amb altres ocupacions”.

Al recomanat fil de Twitter, narra l’inici d’una dura època “en què els moviments socials vinculats als centres socials okupats van estar al punt de mira de Brigada d’Informació, delegació del govern i mitjans”. “Tot i la criminalització i la repressió, el moviment va continuar creixent i consolidant-se als 2000”, afegeix.

Et pot interessar  Trias per Barcelona veu "insuficient" la cessió de 27 solars municipals a l’Incasòl
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió