Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

[VÍDEO] Tajani reivindica el domini italià sobre la costa dàlmata

El passat 10 de febrer en un acte en commemoració a les víctimes de la massacre de les foibes i l’èxode d’Ístria i Dalmàcia a Basovizza (Trieste), el president del […]

Joan Vila i Boix 17/02/2019
Tajani amb Rosiñol i Tey/ Twitter @EP_President

El passat 10 de febrer en un acte en commemoració a les víctimes de la massacre de les foibes i l’èxode d’Ístria i Dalmàcia a Basovizza (Trieste), el president del Parlament Europeu hauria reivindicat per Itàlia la costa dàlmata i Ístria. “Viva Trieste, viva l’Istria italiana e viva la Dalmazia italiana” serien les seves paraules, segons informa EuroNews. Les regions balcàniques esmentades, han estat llargament reivindicades per Itàlia en diferents moments de la història. Sobretot durant l’etapa feixista del país.

Aquest fet ha comportat una queixa del Grup dels Demòcrates i Socialistes a Europa, que consideren Antonio Tajani un polític nacionalista. Per aquest motiu consideren que s’ha de disculpar públicament per les afirmacions realitzades sobre Ístria i Dalmàcia. Alhora que en demanen la seva dimissió. El grup ha obert una recollida de firmes a Change.org que han subscrit personalitats com ara Zrona Jankovic, alcalde de Ljubljana, la parlamentària europea Biljana Borzan, el president dels socialistes croats, Davor Bernardic, a més de nombrosos intel·lectuals.

Des del 2004 Itàlia recorda cada 10 de febrer les víctimes de la massacre de les foibe i l’èxode d’Ístria i Dalmàcia. Entre el 1943 i el 1945 haurien mort 11.000 italians per culpa de l’acció dels partisans iugoslaus, que lluitaven contra l’ocupació del seu territori per part de les forces de l’Eix.