Dilluns, 25 d'octubre de 2021 - Edició 1187
La República

[Vídeo] Puigdemont surt en defensa de Torra pel contundent vídeo de l’ANC contra el “Govern autonomista”

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha demanat a l’ANC “la màxima comprensió i lleialtat” al govern de Quim Torra després que l’entitat hagi fet públic un contundent vídeo on […]

Redacció
Redacció 25/01/2019
El president Quim Torra i el president a l'exili Carles Puigdemont a Brussel·les

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha demanat a l’ANC “la màxima comprensió i lleialtat” al govern de Quim Torra després que l’entitat hagi fet públic un contundent vídeo on titlla el Govern “d’autonomista” i on es pregunta si “continuaran incomplint promeses”.

Per a l’entitat que lidera Elisenda Paluzie, els incompliments són: no haver investit Carles Puigdemont, no haver restituït el Govern legítim que va ser destituït amb el 155, no haver aprovat 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional durant la passada legislatura, no haver recuperat el ple funcionament de la hisenda catalana i no haver creat una assemblea de càrrecs electes. En el mateix vídeo, l’ANC es pregunta si el Govern complirà amb dues qüestions que haurà de resoldre en un futur proper: “fer caure” el Gobierno si no reconeix el dret d’autodeterminació i no acceptar les sentències del judici de l’1-O en el cas que siguin condemnatòries. “Això és respectar el manat de l’1 d’octubre? Això és construir un estat independent en forma de república? On queden les promeses electorals? On queda el ‘ni un pas enrere?”, es pregunta l’Assemblea.

L’entitat exigeix frenar els incompliments perquè assegura que els catalans en les eleccions del 21 de desembre del 2017 van votar per “anar cap a la independència”, i exigeixen que el Govern compleixi sense més dilacions.

En una atenció als mitjans des de Waterloo, Puigdemont ha defensat que Torra té “un dels rols més difícils”, que és “afrontar-se a un Estat que no ha abandonat el conflicte amb Catalunya”. “Li vam encarregar que tirés endavant amb unes circumstàncies molt difícils i enormes limitacions pressupostàries i competencials”, ha argumentat.

En aquest sentit, Puigdemont ha afegit que “pertoca a altres” contribuir a anar “més lluny del que el Govern pot en defensa de la República”. En aquest paper, ha dit, avui “hi és” l’ANC, el Consell per la República o l’AMI. A més, ha fet valdre la “col·laboració de fa molts anys” amb l’assemblea i ha remarcat “el compromís de tothom” de tirar endavant la República. “En aquest compromís no hi sobra ningú i cadascú ha de tenir el seu rol”, ha conclòs per afegir que “no estaríem aquí sense l’AMI, sense l’ANC, sense Òmnium, sense ERC, el PDeCAT, la CUP” i insistint que “cada organització decideix les seves pròpies estratègies”.