Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

[Vídeo] Mireia Vehí deixa en evidència la presidenta del Congreso per fer-la canviar al castellà

La diputada de la CUP condemna amb contundència les burles a la llengua i critica que Batet l’interrompi per parlar català, però permeti comentaris racistes a la cambra

Carme Garau
Carme Garau 25/11/2021
Mireia Vehi (CUP), al faristol del Congreso

Mireia Vehí no es deixa intimidar per les faltes de respecte, malauradament habituals a la cambra baixa espanyola. “Hem sentit aquest matí en aquesta càmera a diputats riure i pregonar que si els catalans tenim drets lingüístics, altres drets no es veuen respectats”, ha comentat, en català, fent referència a les reaccions per la decisió del Supremo d’imposar un 25% d’espanyol a les aules.

La diputada de la CUP, que ha protagonitzat un fulminant discurs, ha estat interrompuda per la presidenta del Congreso, Meritxell Batet, per fer-la canviar al castellà. “Senyora Vehí demano que continuï la seva intervenció amb el fi que tots puguem entendre-la”, ha exigit Batet.

L’anticapitalista ha continuat, molesta i en castellà, per condemnar l’actitud de menyspreu d’alguns diputats i RTVE cap a la llengua catalana. Així doncs, ha desmuntat els qui riuen “dels dèbils” i ha argumentat que “no és humor transformador”, ja que aquest seria cap a dalt. Abans de finalitzar la seva intervenció ha aprofitat per exemplificar-ho amb la situació que acabava de succeir: “La presidenta de la Congreso em talla quan parlo en català, però la Mesa no talla al representant de Vox fent comentaris racistes al diputat del PSOE”.