Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

[Vídeo] L’escrit d’acusació contra Forcadell s’inventa fins i tot en quin moment va presidir l’ANC

Carme Forcadell declara ja al judici del procés al Tribunal Suprem -on contestarà les preguntes de l’advocacia de l’Estat i la Fiscalia- i, només començar l’interrogatori, Forcadell ha posat de […]

Marina Bou Cabero 26/02/2019
Carme Forcadell, al judici de l'1-O

Carme Forcadell declara ja al judici del procés al Tribunal Suprem -on contestarà les preguntes de l’advocacia de l’Estat i la Fiscalia- i, només començar l’interrogatori, Forcadell ha posat de manifest el poc rigor de l’escrit d’acusació contra ella. Preguntada per la fiscal Consuelo Madrigal sobre les dates en que va ser presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana ha dit: “Vaig ser presidenta de l’Assemblea des de l’any 2012 al maig del 2015, tot i que l’escrit d’acusació diu que vaig ser presidenta des del 2011, però és un error”.

 

En aquest sentit, Forcadell també ha hagut de corregir a la fiscal quan ha parlat del “full de ruta del 30 de març de 2015, subscrit per Junts pel Si. “No, encara no existia”, ha dit Forcadell, que li ha aclarit a Consuelo Madrigal que aquest full de ruta va ser signat per Reagrupament Independentista, ERC, Convergència, l’AMI, Òmnium i l’ANC.

“El català sempre acaba sent una llengua minoritzada”

Abans de començar l’interrogatori, Forcadell també ha volgut sumar-se a la protesta de la resta de presos polítics per la manca de traducció simultània al català. “En aquest cas per raons jurídiques, però en altres per raons polítiques o econòmiques o socials, la realitat és que el català sempre acaba sent una llengua minoritzada”, ha dit, per denunciar que els drets lingüístics dels catalanoparlants són habitualment vulnerats. Amb tot, també ha aclarit que no té “cap problema amb parlar espanyol” perquè és també una llengua de Catalunya.

“No vaig participar ni dirigir cap estratègia, em vaig limitar a complir amb el càrrec de presidenta del Parlament”

Forcadell també ha assegurat que no va “participar” ni va “dirigir” en “en cap estratègia” per aconseguir la independència. “Em vaig limitar a complir amb el càrrec de presidenta del Parlament”, ha assegurat en respostes a la fiscal Consuelo Madrigal. També ha dit no recordar haver participat en una reunió per definir els passos a seguir segons quina fos la resposta de l’Estat ni de demanar informes jurídics per afrontar cap estratègia.

Amb tot, posteriorment, també ha defensat que la Mesa del Parlament no es pot convertir en un “òrgan censor”: “El debat i la paraula han de ser lliures”, ha etzibat. En aquest sentit, ha denunciat la “politització del Tribunal Constitucional” en relació a les sentències contra Catalunya.

Primera acusada que porta la seva presó preventiva al Tribunal Europeu de Drets Humans

Els advocats de Forcadell han portat la seva presó preventiva al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en considerar-la “absolutament injustificada”. Forcadell està ingressada en un centre penitenciari des del 23 de març i és la primera acusada per l’1-O, que s’està jutjant al Tribunal Suprem, que obre la via d’Estrasburg. L’advocada internacional encarregada d’aquesta demanda, Jessica Simor, reconeix que és un cas “excepcional” a tot Europa pel fet de jutjar i detenir persones per delictes polítics d’aquesta manera i espera que es resolgui en un any, tot i que la llei estableix que s’ha d’esgotar la via judicial espanyola abans d’acudir a la justícia europea.

En aquest sentit, el Tribunal Constitucional (TC) encara no ha resolt cap dels recursos presentats pels independentistes encausats, tampoc el recurs de Forcadell contra el seu ingrés en presó preventiva . Segons la defensa de Forcadell, Estrasburg és un tribunal “molt lent” i ha explicat que han demanat que consideri el cas com a urgent.