Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024
Edició 2043

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 28 de febrer del 2024

[Vídeo] El primer empresari a pagar els impostos a Catalunya, després que l’Estat li hagi bloquejat els comptes: “No és moment d’arrugar-se”

|

- Publicitat -

Andreu Bartolomé va ser el primer empresari que -segons explica, acollint-se a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya- es va declarar insubmís fiscal d’Espanya per a pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana (ATC). Va ser el 2012 i, recentment, la Hisenda espanyola ha revocat el NIF de la seva empresa i bloquejat els seus comptes. Ho ha denunciat en un vídeo que ha demanat difondre per a rebre el suport de la població -“en qui veritablement confiem”- davant el que considera un “atac molt greu” a la democràcia i a una empresa de la qual mengen 10 famílies.

“Des del 2012, cada trimestre hem informat l’Agència Tributària Catalana, hem presentat els impostos i els comprovants de transferències que -inicialment- anaven a l’ATC; però quan a partir del 2013 ens vam assabentar que els diners anaven igualment a Espanya, vam començar a repartir directament els impostos a escoles, associacions o fundacions”, explica Bartolomé, que manifesta voler que els seus impostos “reverteixin en la nostra societat”. Així, per exemple, el 2014, va destinar l’últim trimestre de l’IVA a comprar butaques per a l’Hospital Sant Joan de Reus. “El que fèiem era, trimestralment, informar l’ATC d’on havíem fet aquests ingressos amb els respectius comprovants i explicacions”, afegeix per assegurar que sempre li han demanat a l’administració catalana que “si en algun moment creien que el que fèiem no era correcte, ens ho argumentessin i nosaltres corregiríem”. “Nosaltres volem ser una família que compleixi amb els seus deures, però també que exerceixi els seus drets”, afirma l’empresari.

Publicitat

Pel que fa a la Hisenda espanyola, apunta que “a partir del segon trimestre del 2013, ja no la vam informar”. “Ho havíem fet inicialment, explicant la nostra decisió, i ens hem limitat a contestar algun requeriment per algun impost o paper no presentat”, relata per a destacar que sempre han remès  l’administració espanyola a la catalana que “ara per ara, i mentre no siguem una república, no deixa de ser una sucursal”. “També els hem dit que si consideraven que no actuàvem correctament, ens ho podien argumentar i nosaltres rectificaríem si creiem que no fèiem les coses ben fetes”, assegura.

En aquest sentit, però, Bartolomé és clar i diu que “entenem que hem actuat correctament i seguirem actuant com pensem”. “És un daltabaix econòmic perquè, tot i ser una empresa petita, per a nosaltres els moviments econòmics són molt importants i el fet de tenir els comptes bloquejats ens toca els nassos, però pensem que no és moment d’arrugar-nos”, sentencia pel que fa a la darrera mesura que ha pres contra ell l’Estat. I, sobre la manera com s’hauria d’arreglar això, apunta que “si no podem treballar com a empresa espanyola, haurem de treballar com a empresa republicana” amb un nou NIF català.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut