Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

[Vídeo] Augmenten els rumors que apunten que un jutge de l’1-O podria patir demència senil

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat mantenir el magistrat del tribunal de l’1-O que s’havia de jubilar el 9 de maig de 2019, Luciano […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 11/04/2019
Pla general del tribunal del judici de l'1-O al Suprem, amb el jutge Luciano Varela a l'extrem esquerre

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat mantenir el magistrat del tribunal de l’1-O que s’havia de jubilar el 9 de maig de 2019, Luciano Varela. L’acord l’habilita per continuar com a membre del tribunal mentre duri el judici i fins que es dicti sentència, a petició del president de la Sala Penal, Manuel Marchena, i en aplicació de la llei orgànica del poder judicial que estableix que, un cop jubilat un magistrat, haurà de “deliberar, votar, redactar i firmar les sentències en els casos on hagi assistit a la vista i que encara no s’hagi dictat sentència”.

Però aquesta decisió és, si més no, qüestionable donat el fet que -com va avançar diario16 fa uns dies- el Tribunal Suprem (en concret, la Sala de Gobierno) va admetre la sol·licitut del jutge que està denunciant la corrupció judicial a Espanya, Fernando Presencia, per tal que Varela sigui jubilat per “incapacitat permanent” i on afirma que “podria estar mostrant símptomes de demència senil des de fa anys”. En aquest sentit, Presencia posava com a exemple les reaccions del magistrat Varela durant la declaració com a testimoni de Gabriel Rufián durant el judici del procés. Segons el magistrat, a més, Varela podria portar temps pensant a retirar-se per “cansament intel·lectual”.

Ara, l’advocat penalista i membre de l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, Lluís Mestres, ha dit al programa Tot es mou de TV3 que una companya advocada li ha explicat que Varela podria tenir un problema de demència, “un problema bastant seriós, perquè quan estàs a sala tens la sensació que aquest home es despista” i s’adorm, per la qual cosa ha dubtat que pugui seguir el judici “en perfectes condicions”. Malgrat que ha insistit que no té proves, ha apuntat que es tracta d’un rumor bastant estès dins l’àmbit judicial. “Si es donés el cas, el judici s’hauria d’anul·lar”, ha afirmat.