Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Victòria agredolça: Plataforma celebra l’arxivament de la sanció contra el veí d’Alfafar per parlar català, però lamenta que la discriminació quedi impune

|

- Publicitat -

L’ONG del català Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el mediàtic cas de Xavier Francesc Téber, el veí d’Alfafer que va ser sancionat amb una multa de 601 euros aplicada a partir de la “llei mordassa” per parlar en català al metge de capçalera, s’arxivi sense que Téber hagi de pagar un sol euro. Tanmateix, la mateixa organització lamenta que la flagrant discriminació lingüística que va patir l’home, agreujada a més per la sanció econòmica que van imposar-li sense ni tan sols informar-lo, hagi quedat totalment impune i sense condemna per part de la Delegació del govern espanyol al País Valencià.

Els fets van succeir el 14 de juny de 2022 al CAP d’Alfafer. Xavier Francesc va acudir al centre de salut, però quan va ser el seu torn, en adreçar-se al metge en català, aquest va discriminar-lo i negar-li l’atenció a menys que parlés en espanyol; quan el pacient va queixar-se, el facultatiu va fer-lo fora de la consulta. Aleshores, Téber va demanar un full de reclamacions, mentre el metge avisava la policia local. Finalment, Téber va rebre el full de reclamacions dies més tard, i al cap d’uns mesos va rebre també la notificació d’una sanció econòmica de 601 euros que els agents van imposar-li sense avisar-lo, basant-se únicament en la denúncia del metge, que deia que Téber estava “alterant el normal funcionament dels serveis del centre d’urgències” i “alterant i molestant el recepcionista”.

Publicitat

Abans que acabés l’any, Plataforma per la Llengua comunicava que l’expedient sancionador havia quedat arxivat. Tanmateix, expressa que no està “satisfeta” del tot, perquè “l’administració no té cap intenció de sancionar el facultatiu i la discriminació continua impune”, segons manifesta Plataforma a través d’un comunicat. L’entitat recorda que segons la normativa sanitària, qualsevol actuació que suposi una discriminació per motius lingüístics es pot entendre com una “falta molt greu”, i que negar l’atenció sanitària a un ciutadà per parlar en valencià és també “un cas de discriminació contrari a l’Estatut d’Autonomia”, el qual determina que “els ciutadans valencians tindran dret a dirigir-se a l’Administració en qualsevol de les seues dos llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada”.

Et pot interessar  Gemma Geis pateix la discriminació lingüística en primera persona a la UdG mentre s'examinava d'unes proves

Plataforma per la Llengua confia que la victòria d’aquest cas de discriminació lingüística serveixi perquè “tots els organismes públics, entitats i empreses prenguen consciència de la validesa i el reconeixement dels drets lingüístics dels ciutadans i la importància de respectar-los”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut