Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024
Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024

Una enquesta feta per l’Institut DYM revela que dos de cada tres espanyols creu que el procés no ha acabat

|

- Publicitat -

Fa pocs dies l’expresident de la Generalitat Artur Mas negava que el procés independentista estigués “mort” com havien afirmat diferents veus del govern espanyol en les darreres setmanes. “El procés no està ni viu ni mort, està hivernat al congelador”, assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Doncs bé, potser no estava tan equivocat. Segons una enquesta elaborada per l’Institut DYM per al diari 20 minutos, dos de cada tres espanyols creu que el procés no ha acabat.

Segons el resultat del sondeig, el 67,8% dels enquestats considera que el procés no ha acabat, i només un 18,2% de persones creu que s’ha acabat. Si ens fixem en els resultats de l’enquesta segons els votants de cada partit, els que estan més convençuts que el procés no ha acabat són els de Ciutadans: un 84,7% dels seus votants creu que encara hi ha procés i només un 7,6% afirma que s’ha acabat. Els del PP també tenen clar que el procés perdura ja que un 79,5% dels seus votants així ho afirma. Els segueixen de prop els de Vox, on un 74,8% de votants no dona el procés independentista per tancat.

Publicitat

Però no només resulten sorprenents els resultats del bloc de la dreta. Un 61,6% de votants de Podemos assegura que el procés encara segueix i un 57,5% de votants socialistes pensa el mateix. Sens dubte, és un dada que crida l’atenció, sobretot si tenim en compte que és precisament el líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el que més s’ha vanagloriat de la fi del procés. De fet, només un 30,2% de votants socialistes afirmaria que el procés independentista ha mort.

Et pot interessar  El turisme a Catalunya ja supera en un 3,4% les xifres prepandèmia: el primer trimestre tanca amb més de 2 milions de visitants estrangers

 

 

La possibilitat que es produís una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) també és una de les preguntes que conté l’enquesta. En aquest cas, els resultats estan més equilibrats: el 38,5% dels enquestats opina que és molt o bastant probable que es produeixi i un 30,1% creu que la possibilitat és baixa o directament nul·la. Per electorats, els votants del PP (59,6%), Vox (58,3%) i Ciutadans (55,1%) són els que creuen que la possibilitat de DUI és més alta. D’altra banda, més d’un 30% d’electors socialistes i de Podemos també contemplen aquesta opció com a bastant probable.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut