Dijous, 17 d'Octubre de 2019 - Edició 448
La República

Un exdiputat alemany que estava l’1-O defensa l’actitud “no violenta” dels ciutadans tot i la “intimidació” policial

Un exdiputat de l’SPD de la regió alemanya de Renània del Nord, Bernhard von Grünberg, que va estar present l’1-O a Catalunya ha assegurat que l’actitud dels ciutadans durant la […]

Avatar
Agències 27/03/2019
Imatge general de l'exdiputat alemany Bernhard von Grünberg (a l'esquerra) declarant com a testimoni al Tribunal Suprem

Un exdiputat de l’SPD de la regió alemanya de Renània del Nord, Bernhard von Grünberg, que va estar present l’1-O a Catalunya ha assegurat que l’actitud dels ciutadans durant la jornada del referèndum “no era violenta ni agressiva” i que la van mantenir tot la “percepció d’amenaça” i la “intimidació” policial. Una actitud, ha dit que, valora de forma “positiva” i que no “aprecia” a Alemanya.

Von Grünberg ha declarat com a testimoni a petició de les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart i ha explicat que aquell dia va visitar cinc centres de votació. L’exdiputat ha relatat com va ser “testimoni” de com la policia va “irrompre” a un dels locals, “trencant les portes”, i que van comprovar com a l’Escola Ramon Llull es van llençar pilotes de goma.

L’exdiputat ha assegurat que les despeses del viatge se les va pagar ell “íntegrament” per garantir la seva “independència”, i que va venir per una motivació “personal” i “en cap cas” per fer una observació internacional o validació de resultats.

Així ho han assegurat també els eurodiputats Mark Demesmaeker (N-VA) i Bodil Valero (Verds/ALE) que van ser a Catalunya pel referèndum de l’1-O. Tots dos han reafirmat que van cobrir els costos del seu viatge i, a més, Demesmaeker ha assegurat que durant aquells dies hi havia polítics “preocupats per la democràcia” que van voler veure en persona el desenvolupament de la votació.

Relacionats