Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un dels poetes tàmils més influents acusa el judici del procés “d’atac a la llibertat d’expressió”

|

- Publicitat -

El poeta Rudhramoorthy Cheran (1960) és un dels autors que han plasmat la Guerra Civil a Sri Lanka i el genocidi a la comunitat tàmil (1983-2009) amb més èxit. Després d’una vida on ha viscut els horrors del conflicte de prop, viatja arreu del món per lluitar “per la igualtat, contra la injustícia, per l’autonomia i l’autodeterminació” per al seu poble i la resta, inclosa Catalunya. Entrevistat per l’ACN durant una visita a Barcelona per presentar la seva antologia en la seva edició bilingüe castellà-tàmil, ‘Siembra Solo Palabras’, afirma que “ningú té dret a decidir” els drets, llibertats i identitat dels catalans. “Ha de sortir d’ells”, afegeix. També defineix la sentència del judici del procés com un “atac a la llibertat d’expressió”.

Cheran creu que la decisió del Suprem és “desafortunada” i, segons ell, tant els jutges com el govern espanyol han interpretat la llei de manera “problemàtica i errònia”. El poeta creu que l’opinió d’Amnistia Internacional sobre el veredicte “és una declaració legal molt clara sobre per què està equivocat”. A més, el poeta de Sri Lanka creu que Catalunya “té tot el dret a demanar igualtat, justícia i autonomia”. “Ningú té el dret a dir que no, que tu no ets una nació i no et donarem autonomia i autodeterminació”, ha afegit.

Publicitat

 

L’autor també demana el mateix tracte per la comunitat tàmil que, segons ell, està discriminada pel govern de Sri Lanka. “L’estat pertany a la comunitat majoritària, és un estat majoritari, només per singalesos i buddhistes”. Segons el ‘World Factbook’ de la CIA, els singalesos representen tres quartes parts de la població del país, mentre que els tàmils no passen del 15%. Cheran sosté que “l’obligació constitucional” del país és protegir els singalesos i no la resta.

 

Sri Lanka es va veure immersa des de 1983 a 2009 en una guerra entre el govern, controlat pels singalesos, i els Tigres Tàmils, una insurgència de l’ètnia homònima. Segons Cheran, a partir del 2006 la guerra civil va derivar en un “genocidi contra el poble tàmil”. El 2009, el conflicte es va donar per acabat amb victòria per les forces governamentals. “El que ens va passar no es va reconèixer com un genocidi, sinó com una guerra civil sense testimonis”, diu el poeta, justificant-ho per la “geopolítica”.

 

A més, apunta que “no hi ha hagut justícia” amb el cas i que “no mirar el passat és impossible”. Preguntat per la memòria històrica, també sobre el debat sobre el llegat del franquisme, diu que “no es pot esborrar el passat, està ple d’injustícies”. Per aquest motiu, explica, ha estat escrivint durant la seva vida sobre les últimes dècades a Sri Lanka: “La poesia no pot fer la revolució, però pot tenir un impacte per despertar consciències i difondre el missatge a milers de persones”.

 

Parlant de present, diu que la situació pels tàmils ara és pitjor després de les eleccions presidencials a Sri Lanka el 16 de novembre. El guanyador va ser Gotabaya Rajapaksa, ministre de defensa durant els últims anys del conflicte entre el govern i els tàmils i, per Cheran, un dels màxims responsables del “genocidi”. Per ell, el resultat electoral és part d’un “ascens de l’autoritarisme, el discurs de l’odi i l’atac a la llibertat d’expressió” arreu del món, també a Europa.

 

I sobre el futur, expressa que després de les eleccions, el futur dels tàmils és “molt pessimista”. En general, però, envia un missatge d’optimisme al món i s’atreveix a esmenar la cèlebre frase de Descartes ‘penso, per tant, existeixo’, i l’adapta: “Resistim, per tant, existim”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut