Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Un bon regal per aquest Nadal: El segon llibre d’Àlex Carmona

El mateix autor ens explica: “Sota el firmament és un homenatge a la poesia de Joan Savat-Papasseit, per tant el primer que trobem és un recull de poemes de l’escriptor […]

Mireia Guilera
Mireia Guilera 17/12/2019

El mateix autor ens explica: “Sota el firmament és un homenatge a la poesia de Joan Savat-Papasseit, per tant el primer que trobem és un recull de poemes de l’escriptor barceloní. Hi trobarem 17 poemes musicats per diferents grups i artistes (Èric Vinaixa, Gossos, Cesk Freixas, Elena Gadel, Gemma Humet, músics de Txarango o Tortell Poltrona, entre d’altres). Per lligar-ho tot, hi ha les meves fotografies fetes durant les gravacions de cada cançó, ja que s’han enregistrat especialment per aquest projecte”

Fa un parell de dies, va arribar a les meves mans, el llibre “ Sota el Firmament “ d’Àlex Carmona a Joan Salvat-Papasseit. Conec a l’Àlex de fa un parell d’anys, és un dels monitors del Grup Caliu Ateneu Divers, del que en sóc sòcia. Us puc assegurar que la passió per la fotografia de l’Àlex, s’encomana. Moltes vegades, li he demanat consells i trucs per a millorar les meves fotografies.

Ara publica el seu segon llibre “Sota el firmament “ de Viena Edicions. No és només un llibre, és un pack de tres, és també un disc i un àlbum de fotografies sobre el procés de creació de cada cançó.
Hem parlat amb ell sobre el llibre i això és el que ens ha dit:

-Què has après en aquests 5 anys de preparació del llibre ?

Personalment he après a ser pacient i prendre-m’ho tot amb la màxima relativitat possible. Professionalment, he après a valorar encara més la meva feina.
– Per què volies musicar els poemes de Joan Salvat Papasseit? Què és el que t’atreu d’aquest poeta?

Vaig triar Papasseit per un conjunt de coses, totes elles atractives. I m’atreu absolutament tot: la seva poesia, per suposat, però també la seva vida. Papasseit va viure només 30 anys i va passar per moltes ideologies, essent anarquista, socialista, nacionalista… però sempre amb les seves idees clares i fermes. Escrivia molt, no només poesia.

– En aquest llibre creus que és nota l’evolució de la teva fotografia?

Sí, per suposat. Tot i que he triat la fotografia en color en vers al blanc i negre del meu anterior llibre, sí que noto i sé que he millorat fotogràficament parlant. La meva visió de les coses, la manera d’editar les fotografies…

– “Sota el firmament” fusiona les teves dues passions, la música i la fotografia, però podries explicar-nos alguna altre passió confessable?
És clar! M’agrada moltíssim el cinema i sóc un malalt del futbol.

– Quin consell els donaries a totes aquelles persones que es volen dedicar a la fotografia? Per sobre de tot, tenir paciència. Practicar molt, ser perseverant i no defallir. És un món molt difícil i amb moltíssima competència (i boníssima!). Cal buscar el teu estil i treballar-ho molt.
– Fotografia, música, poesia com combinar aquestes 3 disciplines amb èxit?
Encara que no ho pugui semblar, és molt fàcil. Són 3 disciplines artístiques que m’apassionen i poder-les ajuntar és un plaer immens. Aquest llibre, sense una d’aquestes coses, no tindria cap sentit. L’èxit, crec, no ha estat tant combinar-ho, sinó fer-ho realitat i publicar-ho.

– Què trobarem al llibre “Sota el firmament”?
Sota el firmament és un homenatge a la poesia de Joan Savat-Papasseit, per tant el primer que trobem és un recull de poemes de l’escriptor barceloní. Hi trobarem 17 poemes musicats per diferents grups i artistes (Èric Vinaixa, Gossos, Cesk Freixas, Elena Gadel, Gemma Humet, músics de Txarango o Tortell Poltrona, entre d’altres). Per lligar-ho tot, hi ha les meves fotografies fetes durant les gravacions de cada cançó, ja que s’han enregistrat especialment per aquest projecte. I per acabar, també trobarem unes il·lustracions magnífiques de la Tània Lupe, que ha interpretat cada poema amb delicadesa i d’una forma brillant.

– Quin tret diferencial, diries que hi ha entre el teu anterior llibre i aquest?
Les principals diferències entre el Tribut de Sorra i Fulles i Sota el firmament és la mida del llibre (aquest és un format més petit) i que ara totes les fotografies són en color. La base i la idea són similars, però penso que aquest és bastant més atractiu, pel disseny, per les fotos… Una altra diferència són els grups musicals que han participat. He volgut buscar altres grups i excepte algun músic que ha repetit, la gran majoria no es repeteixen. Per últim, també dir que a diferència del Tribut, aquest llibre és solidari i el 30% dels drets d’autor van destinats a l’Hospital Sant Joan de Déu, a la causa Hospital Amic.

– Si aquest Nadal no saps que regalar… (Acaba la frase)
Si aquest Nadal no saps que regalar, regala cultura. I si t’agrada la poesia de Papasseit, la música, les il·lustracions i la fotografia, el teu regal és Sota el firmament.