Divendres, 27 de novembre de 2020 - Edició 855
La República

Turull planta cara al fiscal: “L’independentisme va de baix a dalt, els ciutadans de Catalunya no són ovelles”

Jordi Turull, igual que Oriol Junqueras i Quim Forn, ha deixat en evidència el paper de la Fiscalia en el judici de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem. “El moviment independentista […]

Aleix Ramirez Morlans
Aleix Ramirez Morlans 19/02/2019
Jordi Turull, conseller legítim de la Presidència / ACN

Jordi Turull, igual que Oriol Junqueras i Quim Forn, ha deixat en evidència el paper de la Fiscalia en el judici de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem. “El moviment independentista va de baix a dalt, els ciutadans de Catalunya tenen criteri”, ha reivindicat el conseller legítim de la Presidència davant l’assetjament del fiscal.

“Vostès ho descriuen com si un dia ens aixequem tots i de cop i volta apareix un llibre blanc. Això no s’aguanta per enlloc”, ironitza Turull per la pretensió de presentar el procés català com una manipulació duta a terme pel Govern Puigdemont i altres agents polítics i socials. El conseller també ha recordat que el programa polític amb el qual Junts pel Sí a les eleccions del 27 de setembre de l’any 2015 “era completament legal”.

Van den Eynde protesta pel document Enfocats

Turull ha negat tenir coneixement del document enfocats, intervingut a Josep Maria Jové durant la seva etapa com a secretari general del departament de la Vicepresidència. A partir d’un pregunta sobre la conveniència d’animar a la ciutadania de Catalunya a seguir el camí de la unilateralitat, el conseller creu “que no calia perquè ja existia una determinació per part de la gent”.

En un constant regateig al fiscal, Jordi Turull ha recordat com “fins al darrer minut, previ a l’aplicació del 155, el Govern va buscar el diàleg i la negociació”. El fiscal Jaime Moreno ha seguit collant el conseller per l’agenda de Jove i aleshores Andreu Van Den Eynde, advocat de la mà dreta de Junqueras, ha protestat perquè, segons el seu criteri, s’estaria creant una situació d’indefensió.

Manuel Marchena ha intervingut per fer callar Van den Eynde i Jordi Pina, advocat de Turull, ha donat un cop de mà al seu company de professió per exigir al president de la sala que si es continua preguntant al conseller sobre el document Enfocats, “s’ha de presentar la prova i comprovar la seva literalitat”.

Turull deixa en evidència la persecució judicial: “Per un auto fa un any que estic a la presó i el Gobierno ha incomplert moltes resolucions del Constitucional”

El to de les respostes ha estat més vehement quan el fiscal ha parlat del decret de convocatòria del referèndum, signat el 12 de setembre de l’any 2017. “Com pot ser que porti un any a la presó per un auto i el Gobierno incompleix moltes resolucions del Constitucional”, s’ha preguntat Jordi Turull.

Relacionats