Dissabte, 25 de juny de 2022 - Edició 1430
La República

Turull al Govern: “seria “incomprensible i dolorós” que no ens donessin el tercer grau, especialment després del TJUE”

“Algú entendria que la Generalitat digui que Junqueras ha d’estar tancat a la presó quan a Europa li diuen que té immunitat?”, pregunta

Redacció 22/12/2019
La periodista Gemma Aguilera, el periodista Jordi Basté i la parella de Jordi Turull, Blanca Bragulat, durant la presentació del llibre 'Persistim' sobre l'exconseller, a Barcelona el 10 de desembre de 2019 (Horitzontal)

L’exconseller Jordi Turull ha avisat que seria “incomprensible i dolorós” que la Generalitat no doni el tercer graus als presos independentistes, especialment després del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. “Algú entendria que sigui la Generalitat la que digui que ha d’estar tancat a la presó quan a Europa li diuen que té immunitat? Que ho faci la Generalitat costaria d’entendre”, ha indicat Turull en una entrevista a Catalunya Ràdio. Turull ha opinat que la sentència del TJUE és una “desautorització” del Suprem “amb tots els ets i uts”, perquè implica que “s’hauria hagut d’aturar el judici i dictar la nul·litat de totes les actuacions”. Les defenses demanaran la nul·litat de la sentència.

Turull ha constatat que la resolució de Junqueras és “la punta de l’iceberg”, i ha recordat que ell, com el republicà, també era diputat i se li va negar el dret a ser-ho. “Ha estat un atropellament dels nostres drets polítics constant per part del Tribunal Suprem”, ha conclòs. Després de la decisió del TJUE, ha augurat que l’Estat, “lluny de rectificar, el que farà és aprofundir en el despropòsit”.

 

Pel que fa a la Generalitat, ha dit que espera que classifiqui els presos “pel que correspondria, i no per la por del que digui tota la caverna mediàtica o la fiscalia general”. “Només faltaria que això ens penalitzi, ens condicioni o ens acomplexi”, ha afegit. La proposta de les juntes de tractament, però, és el segon grau.

 

Sobre la investidura, ha opinat que l’independentisme ha de facilitar-la si hi ha “garanties clares i evidents que es reconeix i es vol solucionar el conflicte polític de Catalunya amb l’Estat en totes les seves dimensions i per les vies adequades”. “Si només és per desencallar una investidura i no solucionar de debò el conflicte i mentrestant els senyals que es donen són de seguir igual que sempre o pitjor, el no és evident”, ha advertit.

 

Turull veu molt difícil l’amnistia “veient el marc mental que hi ha a l’Estat”. Ha assenyalat que l’indult no el demanaran, tot i que no vol dir que algú altre ho faci.