Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Turquia es juga “reviure” la relació amb la UE en unes eleccions que poden marcar la fi de l’era d’Erdogan

Experts preveuen que la tensió continuï entre Brussel·les i Ankara en la gestió migratòria

|

- Publicitat -

Turquia vota aquest diumenge en unes eleccions que poden ser un “punt d’inflexió” per al país. Més de 64 milions de ciutadans estan cridats a les urnes per escollir entre la continuïtat amb el president Recep Tayyip Erdogan o el canvi que representa l’oposició, sota el lideratge de Kemal Kilicdaroglu. Per primer cop, Erdogan no és el favorit: les enquestes preveuen un resultat ajustat amb un lleuger avantatge per a Kilicdaroglu.

Publicitat

A banda dels canvis interns que els comicis puguin provocar al país, el resultat serà també decisiu per a la relació entre Turquia i la Unió Europea (UE). Una victòria d’Erdogan podria empitjorar la relació amb el club comunitari, mentre una de Kilicdaroglu podria fer “reviure” el vincle entre els dos veïns.

Erdogan afronta els comicis “més durs”, apunta l’expert del Centre per a la Reforma Europea Luigi Scazzieri, que afegeix que el president turc pateix ara un “pic d’impopularitat”, mentre l’oposició està més unida que en altres eleccions. “Estarà molt ajustat”, diu l’expert del Centre per a la Reforma Europea, tot subratllant que els comicis poden ser un “punt d’inflexió” per a com es governa el país però també per a les seves relació amb Occident.

“Es considera una elecció molt històrica després de 20 anys de govern d’Erdogan. Són les primeres eleccions generals en què l’oposició té possibilitats reals i que hi hagi un canvi de govern”, afegeix l’experta del Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS) Ilke Toygür.

Per Scazzieri, una de les principals qüestions que pot pesar sobre Erdogan és la difícil situació econòmica, així com la gestió dels terratrèmols que van sacsejar el sud del país perquè part de la població critica la seva gestió del desastre. La situació econòmica i l’augment del cost de la vida han marcat la campanya, amb una disputa sobre com gestionar l’economia del país. En el cas de l’oposició, també entra en joc la promesa de restabliment de les institucions, després de l’erosió democràtica que ha patit el país amb Erdogan.

Segons l’expert del Centre per a la Reforma Europea, el principal problema de l’oposició és la credibilitat en no tenir tanta experiència de govern i també les divisions en ser una coalició formada per sis partits. En canvi, Erdogan està remarcant durant la companyia que ha fet el país “fort”, diu Scazzieri.

En cas de victòria de Kilicdaroglu, Toygür apunta a un possible “restabliment” de la relació amb la UE i al fet que Turquia pugui tenir un rol més “constructiu” a nivell regional, a les institucions internacionals i l’OTAN. “La UE podria tenir una contrapart que busqui el diàleg i millorar les relacions, que no ha estat el cas els últims anys”, diu l’experta del CSIS. Ara bé, apunta que la millora de les relacions dependrà de quins passos es facin per ambdues parts. Tanmateix, l’expert del Centre per a la Reforma Europea defensa que un reforç de les llibertats democràtiques a Turquia, tal com planteja l’oposició, també reduiria les tensions amb la UE.

La migració, un dels principals punts de fricció entre Turquia i la UE, continuarà sent una qüestió de tensió entre Brussel·les i Ankara, preveuen ambdós experts. “És una qüestió que estarà sobre la taula guanyi qui guanyi perquè hi ha un problema que s’ha de solucionar. No es pot fer com si no existís”, remarca.

Per Scazzieri, la cooperació migratòria entre Turquia i la UE continuarà sent “transaccional” i “amb molta tensió”. “Podem esperar que la tensió continuï”, remarca l’expert, que afegeix que creu que després de les eleccions s’aixecarà el veto turc a l’entrada de Suècia a l’OTAN.

Sobre la possibilitat que Erdogan no reconegui una possible derrota, com ja va fer en uns comicis a Istanbul, ambdós experts afirmen que l’escenari és incert. Toygür creu que si l’oposició guanya per un ample marge hi ha més probabilitats que Erdogan accepti la derrota, però pot haver més contestació en cas que la victòria sigui més ajustada. “Caldrà veure les dinàmiques, el marge i les reaccions”, conclou.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut