Dimecres, 27 de gener de 2021 - Edició 916
La República

Trapero es desmarca de la resta d’acusats del procés i no qüestionarà que l’Audiència Nacional el jutgi per rebel·lió

La defensa de l’excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, no discutirà la competència de l’Audiència Nacional per jutjar-lo pel delicte de rebel·lió en la vista de l’article de pronunciament […]

Avatar
Agències 04/02/2019
Josep Lluís Trapero, arribant a l'Audiència Nacional / ACN

La defensa de l’excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, no discutirà la competència de l’Audiència Nacional per jutjar-lo pel delicte de rebel·lió en la vista de l’article de pronunciament previ que celebrarà aquest dimarts el tribunal.

L’estratègia de defensa de Trapero s’allunya així de la resta d’acusats en les causes obertes després del procés independentista a Catalunya, perquè tant els processats pel Tribunal Suprem com els excaps polítics de la policia catalana que també aniran a judici a l’Audiència Nacional han qüestionat la competència d’aquests dos tribunals.

El Suprem ja va celebrar el passat mes de desembre la seva pròpia vista de l’article de pronunciament previ, en què les defenses de tots els acusats van defensar que es traslladés el procediment al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sala que presideix el magistrat Manuel Marchena ja va descartar aquesta possibilitat, encara que sí que va enviar-hi la causa contra els acusats per desobediència.

En la vista de l’article de pronunciament previ d’aquest dimarts, serà la defensa del secretari general d’Interior de la Generalitat de Catalunya, César Puig, la que qüestioni la competència de l’Audiència Nacional. A aquest plantejament es va adherir després l’advocat de l’exdirector dels Mossos, Pere Soler.

No obstant això, els representants legals del major dels Mossos i de la intendent Teresa Laplana no s’han sumat a aquesta estratègia. Segons han informant a Europa Press diverses fonts de la defensa de Trapero, en la vista d’aquest dimarts no es pronunciarà ni a favor ni en contra de la competència del tribunal i esperarà la decisió que prengui finalment la sala.

Per a la vista de l’article de pronunciament previ, que començarà a les 10.30 hores a la seu del carrer Gènova de l’Audiència Nacional, no és necessària l’assistència dels quatre acusats, per la qual cosa és previsible que únicament hi siguin presents les seves defenses. Després, el tribunal haurà de deliberar i prendre una decisió, que quedarà plasmada en una futura interlocutòria.

La celebració del judici, no obstant això, haurà d’esperar. En cas que la Sala Penal rebutgi les al·legacions de competència de Puig i Soler, la vista oral tindrà lloc més endavant i no començarà previsiblement abans de l’estiu a causa de la gran càrrega de treball de l’Audiència Nacional i el nombre limitat de sales.

Trapero, Puig i Soler estan acusats de rebel·lió i cadascun s’enfronta a 11 anys de presó, segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional. Per Laplana, no obstant això, el Ministeri Públic sol·licita quatre anys de presó per un delicte de sedició.

Relacionats