Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Torra: “Quan Sánchez diu que vol fer un referèndum sobre l’Estatut ja deu saber que direm que no”

“Quan Sánchez diu que vol fer un referèndum sobre l’Estatut ja deu saber que direm que no”. Així ha catalogat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, la […]

Anna Solé Sans
Anna Solé Sans 05/09/2018
El president de la Generalitat, Quim Torra / @maticatradio

“Quan Sánchez diu que vol fer un referèndum sobre l’Estatut ja deu saber que direm que no”. Així ha catalogat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, la proposta que li ha fet el president del Gobierno, Pedro Sánchez, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Malgrat tot, el president ha remarcat que “hem de trobar una solució política”.

Torra ha subratllat que “hem de dir prou” i ha assegurat que “ens hem de mobilitzar pels drets civils del país”. “Vaig parlar de ‘marxa’, això vol dir organitzar esdeveniments fins el dia de la sentència”.

“No puc acceptar una sentència que no sigui l’absolució dels encausats” i ha insistit que “hem de denunciar aquesta farsa i causa general contra l’independentisme”. “Nosaltres no ens hem de defensar de res, hem d’acusar l’Estat espanyol”.

“El mandat de l’1-O és vàlid”

Preguntat per si durant la conferència celebrada aquest dimarts al TNC es va recordar dels catalans que no volen una Catalunya independent, ha dit que “sí que compto els ciutadans no independentistes” però ha assegurat que “referèndum, antirepressió i republicanisme és un gran consens entre la població catalana”. Així, ha volgut posar èmfasi que “un 30% dels votants de Ciutadans estan en contra la repressió dels darrers mesos”

En aquest sentit, Torra ha exposat que “el mandat de l’1-O és vàlid, i la independència es va proclamar políticament el 27 d’octubre” i ha recalcat que “obeeixo el mandat del Parlament”.

Ha admès que la conferència d’aquest dimarts “estava consensuada amb l’exili i les presons”. “Els punts de la conferència estaven treballats amb ERC i també el meu grup parlamentari” i ha afegit que “amb la CUP també”. El president ha volgut donar un missatge de tranquil·litat: “No estem dividits, estigueu tranquils”.

La violència i les paraules d’Iceta

El president ha remarcat que “no farem mai una acció violenta per separar-nos de l’Estat” i ha comentat que “cal més acció no violenta” i ha demanat més organització. Així ha dit que les pors s’han acabat: “Prou pors i amenaces, em va fer mal el que va dir Iceta que podíem empitjorar les sentències”. “Els presos em van dir que no volien ser objecte de cap negociació”, ha comentat sobre la seva pròxima trobada amb Sánchez.

“La causa catalana té més suport que mai, això és per la internacionalització del procés” i ha recordat que “els nostres exiliats es poden moure per tot el món menys per Espanya. L’Estat espanyol és l’únic que els tracta com a delinqüents”. “El judici de l’1-O és polític”.