Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

Tardà adverteix Sánchez que els republicans no han renunciat a la “desobediència”

El diputat d’ERC, Joan Tardà, s’ha dirigut aquest dimecres al president del Gobierno, Pedro Sánchez, per advertir-lo que l’independentisme pot reprendre la via de la “desobediència” davant la negativa del […]

Redacció
Redacció 12/12/2018
Joan Tardà, en una imatge d'arxiu

El diputat d’ERC, Joan Tardà, s’ha dirigut aquest dimecres al president del Gobierno, Pedro Sánchez, per advertir-lo que l’independentisme pot reprendre la via de la “desobediència” davant la negativa del seu executiu de negociar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Una consulta que, segons els republicans, és “inevitable”. “La seva actitud tancada per desgràcia ens abocarà de nou a la desobediència”, ha advertit Tardà al Ple del Congreso sobre Catalunya. Tardà ha retret a Sánchez que no s’obri a negociar el “quan” i les “característiques” d’una consulta d’autodeterminació. Segons ell, aquesta negativa a negociar serà “la seva tomba política” i per això ha deixat la porta oberta a reconduir la situació: “encara hi som a temps”, li ha dit a Sánchez.

El portaveu ha reconegut que si ERC li va donar suport a la moció de censura va ser amb l’esperança de “crear un escenari de diàleg i de negociació”, però l’Executiu ni tan sols va acceptar instar la Fiscalia a “retirar les acusacions falses” contra els líders del Procés. Segons els republicans, ningú pot afirmar que mai serà possible un referèndum en el qual els catalans decideixin si volen seguir o separar-se d’Espanya. “Catalunya serà independent si així ho volen els catalans”, ha sostingut Tardà en la seva primera intervenció en el Ple.

Tardà s’ha queixat de la incomprensió que, al seu parer, els catalans han sentit quan els seus acords han arribat al Congrés dels Diputats. I, recollint la petició que Sánchez reitera una i altra vegada al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè obri un diàleg entre tots els catalans, independentistes i no independentistes, Tardà li ha precisat que els catalans sempre han “dialogat i acordat” .

El diàleg no ha servit

“Una altra cosa és que ens preguntem de què ens ha servit”, ha postil·lat, abans de recordar com l’Estatut català que va aprovar el Parlament va ser “laminat” primer en el Congrés dels Diputats i posteriorment pel Tribunal Constitucional, o el rebuig a ni tan sols considerar una petició d’autorització dels independentistes el 2014 per organitzar un referèndum d’autodeterminació.

Tardà no veu legitimat a Sánchez per exigir un diàleg entre les forces catalanes quan tampoc el seu diàleg amb la resta de partits ha donat com a resultat cap proposta per solucionar la qüestió catalana. “Dialoguin vostès, ofereixin una proposta que no sigui 155, pals, repressió o presó”, ha reclamat.

Però tot i defensar de nou la via unilateral i de la desobediència, Tardà ha volgut aclarir, en un aparent intent de desvincular-se del discurs de Torra apel·lant a la via eslovena, que l ‘ “única via catalana a la independència” haurà de ser ” pacífica “.

Tardà no ha tingut ni una paraula de retret pel que fa als últims boicots dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a les autopistes i ha indicat que no han estat més greus que les protestes dels taxistes que van col·lapsar Barcelona l’estiu passat . “Volen convertir un procés cívic i pacífic en un problema d’ordre públic”, ha lamentat en al·lusió a la reacció del Govern espanyol davant aquestes accions dels CDR.

Còmplices de la catalonofòbia

Tardà ha denunciat també que els socialistes s’han convertit en “còmplices d’un escac protagonitzat per l’Estat per augmentar la catalanofòbia “, l’enemic interior al qual recorren les institucions per tapar la seva corrupció, en opinió del diputat.

“La corrupció està a la base de tot i és l’ADN de la restauració borbònica. Tots els desastres nacionals espanyols van tenir i tenen el mateix mòbil, la corrupció i la necessitat d’amagar-la”, segons Tardà, que ha augurat que l’imminent judici del ‘Procés’, el judici “de la vergonya”, serà un “nou desastre nacional” en la història d’Espanya com ho va ser la pèrdua de Cuba o el desastre d’Annual.

Tardà ha començat la seva intervenció manifestant el seu rebuig i decepció davant el discurs de Sánchez, a qui veu ja “en campanya electoral” fent servir una retòrica “estèril per amenaçant, superficial per basta i vàcua per falta de propostes”.