Diumenge, 17 d'octubre de 2021 - Edició 1179
La República

Sturgeon exigeix a Johnson que accepti un nou referèndum d’independència per a Escòcia

L’SNP amb un percentatge de vot inferior als independentistes catalans passa d’ampliar la base i comença la cursa pel segon referèndum d’autodeterminació

Redacció
Redacció 14/12/2019

Guanyar amb un 45% del vot serveix a la majoria de països europeus excepte a Espanya

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha insistit aquest dissabte al primer ministre britànic, Boris Johnson, que reconegui que els resultats obtinguts pel seu Partit Nacional Escocès (SNP) en les últimes eleccions demanen la celebració d’un segon referèndum d’independència a Escòcia.

El SNP va obtenir 48 dels 59 escons escocesos al Parlament britànic, un resultat que consolida Sturgeon, a pesar que Johnson li va traslladar aquest divendres el seu complet rebuig a un nou plebiscit. Sturgeon, de visita a Dundee, ha assegurat que es va comportar amb “fermesa” davant del primer ministre a l’hora de defensar aquest referèndum.

“No es pot forçar una nació a acceptar la seva visió del món quan aquesta ha deixat molt clar que no comparteix aquesta visió.”

Els resultats no poden deixar més clar que Escòcia no vol un govern de Boris Johnson, no vol abandonar la Unió Europea i vol poder determinar el seu propi futur, ofereixi el que ofereixi”, ha explicat en declaracions recollides pel diari escocès ‘The Herald’.

“Així que li recomano que se centri en la realitat: les eleccions d’aquesta setmana han suposat un moment històric per a Escòcia”, ha declarat. “És clar que Escòcia vol un futur diferent al que ha elegit la resta del Regne Unit”, ha afegit en relació a la decisió majoritària de sortir de la Unió Europea. “Nosaltres”, ha insistit, “volem decidir el nostre propi futur”.

Sturgeon ja havia mostrat abans dels comicis la seva intenció de celebrar aquesta cita el 2020, i té previst publicar la setmana vinent la seva “detallada” argumentació “democràtica” per justificar un traspàs de competències i avançar cap a aquesta nova convocatòria, que “ha de ser responsabilitat del Parlament escocès”, informa la BBC.