Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Stop JJOO es manifesta en contra de les inversions “milionàries” que es destinen al turisme de neu

La plataforma demana que es diversifiqui l’economia de les comarques pirinenques

Redacció 30/11/2022
Membres de la plataforma Stop JJOO amb pancartes al costat d'un remuntador de l'estació de La Molina (Cerdanya) Data de publicació: dimecres 30 de novembre del 2022, 14:08 Localització: La Molina (Alp) Autor: Albert Lijarcio

Un grup de membres de la plataforma Stop JJOO s’ha concentrat aquest dimecres a l’estació de La Molina per protestar en contra de les inversions públiques que es destinen a l’esquí alpí i el turisme de neu. Els manifestants han col·locat una pancarta en un dels telecadires a la qual es podia llegir ‘Subvencionar neu, assecar el país‘. Segons ha explicat una de les integrants de l’organització, Marta Ramírez, la protesta ha volgut fer visible com s’està “treballant a contracorrent per fabricar neu per obrir pistes abans del pont”. Per aquesta raó, l’entitat ha volgut denunciar que es destinin “milions” al manteniment i ampliació d’aquestes instal·lacions quan, segons ha assegurat, amb el pas dels anys “quedaran obsoletes i abandonades”.

La plataforma ha insistit en la necessitat d’apostar per la diversificació econòmica del Pirineu i Ramírez ha expressat la preocupació que senten al veure que s’està produint un enorme volum de neu en un any d’absoluta sequera per al nostre país. Tot això va absolutament lligat a la crisi energètica, amb un preu de la llum que està en “nivells desorbitats” i que “molta gent no podrà pagar”. El consum mitjà dels canons per produir neu és d’uns 30 kilowatts hora per metre cúbic. També consideren que és imprescindible que s’aposti per un model on l’agricultura, la ramaderia i la petita indústria tingui més pes i s’afavoreixin els llocs de feina estables. “No pot ser que entre setmana estiguin els pobles buits i que, en canvi, els caps de setmana i els ponts pugin les masses a consumir”, ha subratllat.

Des de l’organització han denunciat que es necessita una quantitat d’aigua desorbitada per tal de produir neu artificial, una quantitat que en aquests moments de sequera no té cap sentit malgastar. Segons han concretat, cal un metre cúbic d’aigua per produir 2,5 metres cúbics de neu, més de 300 litres/minut d’aigua. Les estacions d’esquí estan produint aquesta quantitat de neu mentre el Govern manté actives les restriccions per la sequera a la conca Ter-Llobregat, la mateixa on hi ha l’estació de La Molina i segons el qual es demanava reduir els consums en usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics.