Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

[Vídeo] Lliçó de l’escriptora Najat El Hachmi al programa de Rufián sobre l’ús del català

“Els catalans et parlen castellà perquè el parles molt als mitjans però a mi per semblar estrangera”

Redacció 13/09/2019
Primer pla de l'escriptora Najat El Hachmi, autora de 'Sempre han parlat de nosaltres', el 30 d'agost del 2019 (horitzontal)

‘La fábrica’, el programa d’entrevistes emès a YouTube presentat pel diputat i líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, va comptar en la seva última entrega amb la presència de la filòloga i escriptora d’origen marroquí Najat El Hachmi.

La guanyadora del premi Ramon Llull per la novel·la “L’últim patriarca” va donar una autèntica lliçó al cap de files republicà quan un dels temes de conversa va ser l’ús del català, la immersió lingüística i el comportament social dels catalans en vers la seva llengua.

L’ONG del català, la Plataforma per la Llengua, s’ha fet ressò del moment: “Des de fa més de 30 anys El Hachmi lluita perquè la gent que parlem català ens adrecem a ella en aquesta llengua. I, com ella també defensa, saber català és una eina que augmenta les oportunitats a qui la practica”.

I és que en un moment concret, l’escriptora explica que molt sovint a ella se li dirigeixen en castellà pel sol fet d’aparentar ser de fora. És quan, llavors, Rufán exclama que a ell també li passa. La professora de la UB llavors li etziba: “tu no sembles de fora, a tu et parlen en castellà perquè l’uses molt als mitjans”.

A més, tot encara pren un sentit més estrany, ja que el programa és gravat i emès íntegrament en castellà, pensat més en el públic espanyol que no pas el català castellanoparlant.