Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 670
La República

Un informe critica l’atenció dels Mossos a les víctimes de violència sexual

Irídia veu falta d’actualització i compliment de protocols, desinformació, revictimització i violència institucional

Avatar
Agències 20/12/2019
Pla general de Sara Tobio, tècnica de l'àrea de Gènere d'Irídia i autora del projecte, i Elisenda Pradell, coordinadora de l'àrea Psicosocial d'Irídia, durant la roda de premsa, el 20-12-19 (horitzontal).
Un informe i una guia de bones pràctiques elaborat pel centre de defensa dels drets humans Irídia critica l’atenció que fan els Mossos d’Esquadra a les dones víctimes de violència sexual. Basant-se en entrevistes a mossos, advocats i víctimes, Irídia considera que falta actualitzar els protocols, comprovar-ne el seu compliment, donar més formació a tots els agents, informar millor a les dones dels seus drets i no caure en els estereotips de dones violades. totes aquestes mancances, segons l’autora de l’informe, Sara Tobio, causen revictimització i violència institucional cap a aquestes dones.
L’informe recull la investigació relacionada amb l’atenció a les dones que denuncien violències sexuals per part dels cossos policials a la ciutat de Barcelona. Aquest manual segueix el primer, titulat ‘Violència institucional i revictimització en el sistema judicial i de denúncia de violències sexuals’, que investigava aquestes pràctiques en el sistema judicial. En aquesta segona part, s’han centrat en el primer contacte amb el sistema, que és generalment amb els agents de policia. La finalitat de la guia és evitar la revictimització de les dones que denuncien aquestes violències. “La manera com són ateses pot condicionar la resta del procés, i per això és convenient posar a disposició dels agents informació que els pugui ser útil per dur a terme aquesta tasca”, diu Irídia.

Relacionats